Cloenda

Cloenda

Enguany hem decidit reservar una pel·lícula molt especial per tancar La Mostra: Investigating Paradise (Tahqiq fel djenna), la darrera pel·lícula del director Merzak Allouache amb una trajectòria impressionant i de qui ja vam poder veure la seva pel·lícula Harragas (2009) a la IV Mostra Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya que vam celebrar a CineBaix.

Aquest documental tracta del lloc que ocupa el paradís en la imaginació musulmana. Mostra com una jove periodista d'investigació d'un diari algerià, Nedjma, decideix fer alguna cosa davant la instrumentalització creixent del concepte de paradís en la propaganda extremista i les crides a la gihad que els predicadors salafistes de l'Orient Mitjà difonen a Internet. Comença a investigar el lloc que ocupa el paradís en la imaginació musulmana. Ajudada pel seu col·lega Mustapha, recorre Algèria a la recerca d'opinions diferents, des dels més joves fins als més ancians, homes i dones, intel·lectuals i gent del carrer.

Amb la presència de M. Dolors Bramon Planas, doctora en Filosofia i Lletres (secció Filologia Semítica -1984- i en Història Medieval -1998- per la Universitat de Barcelona i professora d'aquesta universitat i de l'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona. Entre altres moltes coses a fet recerca i publicat sobre les minories religioses a la Corona Catalanoaragonesa, és a dir, sobre mudèjars, jueus i els seus respectius conversos, i sobre el passat andalusí en terres avui catalanes, mitjançant la traducció i la interpretació de les cròniques àrabs que s'hi refereixen. Sobre l'islam, s'ha ocupat de la seva teologia, història i societat, en especial de l'estatus de les dones musulmanes.