El Príncipe

Títol original 
El Príncipe
Títol en castellà 
El Príncipe

El príncipe - Trailer (HD)

Llengües Espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Xile, just abans que Allende assumeixi la presidència. El Jaime (Juan Carlos Maldonado) és un jove solitari i narcisista que apunyala el seu millor amic en un aparent rampell passional. Condemnat a presó coneix El Potro (Alfredo Castro), un home gran i respectat, amb qui estableix una estreta relació d’'amor negre', com en diuen a la presó. Ara el Jaime serà 'El Príncepe', i descobrirà afectes, lleialtats i lluites de poder darrere les reixes. Aquest drama que dirigeix Sebastián Muñoz està basat en la novel·la de Mario Cruz (sensacine.com)

Premis i seleccions

Chicago International Film Festival 2019: nominació al Gold Q-Hugo

Merlinka Festival 2019: nominació al premi del Jurat com a millor llargmetratge

San Sebastián International Film Festival 2019: nominació al premi Horitzons i al premi Sebastine com a millor pel·lícula

Venice Film Festival 2019: guanyador del premi Queer Lion i nominació al premi Critics’ Week

Crítica

 

30/08/2019 - VENÈCIA 2019: El xilè Sebastián Muñoz debuta amb un drama carcerari eròtic sobre el despertar homosexual d'un pres en un entorn d'extrema violència

 

La 76ª edició de Festival de Venècia va acollir l'estrena mundial de l'òpera prima del cineasta xilè Sebastián Muñoz Costa del Río. El Príncipe és un dels set llargmetratges que competeixen en la Setmana Internacional de la Crítica de la Mostra, i que, properament, viatjarà a Espanya per disputar pel premi Horizontes Latinos del 67° Festival de Sant Sebastià.

 

El debut com a realitzador d'aquest prestigiós director d'art, que ha treballat en més d'una desena de produccions xilenes, és una adaptació de la novel·la homònima de gènere carcerari escrita per Mario Cruz. Tant la trama del llibre, com l'acció de la pel·lícula, tenen lloc a la ciutat xilena de San Bernardo durant l'inici de la dècada dels setanta, concretament poc abans de les eleccions presidencials que portarien Salvador Allende al poder.

 

Un pla detall del coll degollat ​​d'un noi de vint anys, enmig d’un bassal de sang fresca, comença la pel·lícula. Un altre jove, que aviat identificarem com a protagonista d’El Príncipe, observa, esfondrat, el crim passional que acaba de cometre en un lloc públic, als ulls dels seus amics i desconeguts. A continuació, la trama es trasllada al penitenciari on ha estat sentenciat a fora de camp. A partir d'aquest moment, el film transcorre íntegrament en aquesta presó, a excepció d'alguns flashbacks sobre el moment de l'assassinat, així com la relació prèvia entre la víctima i el botxí, que seran posats en escena a través de records evocats pel protagonista.

 

El Príncipe versa sobre el despertar homosexual d'un jove anomenat Jaime (interpretat per Juan Carlos Maldonado). Un descobriment que tristament no hauria pogut dur-se a terme fora de la presó, atès que qualsevol senyal de desig entre dos homes seria reprimit per la societat conservadora de l'època. En aquest drama amb un alt contingut de seqüències eròtiques, Jaime ingressa a la seva cel·la creient que la seva homosexualitat és el seu gran estigma. No obstant això, aquí fa un exercici d'introspecció que li permet estimar-se a si mateix -el seu sobrenom ‘El Príncipe’ se li atribuirà per la seva bellesa i la seva nova capacitat de lideratge-, i a no reprimir la seva atracció sexual cap als altres presos, especialment cap al seu company de cel·la El Potro (encarnat pel veterà i sempre excel·lent Alfredo Castro) amb qui mantindrà una intensa relació.

 

Encara que l'empresonament del protagonista sigui favorable per al floriment de la seva homosexualitat, el cineasta mai deixa d'advertir l'espectador de l'entorn d'extrema violència en què es troba el noi de vint anys. Doncs, El Príncipe és una història de supervivència d'un jove condemnat a romandre en un infern carcerari. La pel·lícula rescata i homenatja la valentia de l'escriptor xilè Mario Cruz, qui va descriure l'antiheroi gai de la seva novel·la com una víctima del conservadorisme social d'aquells temps en haver assassinat la persona per la qual sentia una atracció sexual "no permesa".

Carlota Moseguí – Cineuropa.org

Sessions programades

dilluns 30 Mar - 17.30
Sala 4

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Luis Barrales
Sebastián Muñoz
Fotografia 
Enrique Stindt
Intèrprets 
Alfredo Castro
Juan Carlos Maldonado
Gastón Pauls
Sebastián Ayala
Lucas Balmaceda
Jaime Leiva
Catalina Martin
Cesare Serra
Paola Vol-pato
Nicolás Zárate
Paula Zúñiga
Durada 
96 min
País 
Argentina
Bèlgica
Xile
Gènere 
Drama
Música 
Ángela Acuña
Secció de La Mostra