ESPECIAL La Directa: "Un drama d’iniciació a la vida adulta sobre l’odi ètnic a Ruanda"

30/05/2021

La Directa edita un suplement digital especial dedicat al Festival de Cinema Africà de La Mostra de CineBaix. Durant els propers dies compartirem aquí els diferents articles publicats en aquest mitjà dedicats al festival. Avui us proposem llegir un article a propòsit d'Notre Dame du Nil', que es podrà veure aquest diumenge, 6 de juny.

A continuació podeu llegir l'inici de l'article i aquí el podeu llegir sencer.

L’any 2012, la novel·lista ruandesa Scholastique Mukasonga va signar la novel·la Notre-Dame du Nil. Al llibre s’explica un episodi de la llarga cadena de confrontacions entre les ètnies hutu i tutsi a Ruanda, atiades pels poders colonials. La narració ens trasllada a l’any 1973. El país ja s’ha independitzat de l’imperi belga, però la tutela de la metròpoli i la cultura francòfona continua vigent. Per aquest motiu, les filles de les elits s’eduquen en instal·lacions com l’escola catòlica on s’emplaça aquest drama d’iniciació terrible a la vida adulta d’un grup de noies.

Veronica i Virginia són la reduïda quota tutsi en una escola fonamentalment adreçada a l’ètnia hutu, que ha pres el poder a la Ruanda postcolonial. Els drames adolescents (com ara, un embaràs no desitjat que deriva en un avortament que acabava amb la mort de la mare) es combinen amb les indagacions sobre la vida adulta, l’amor i l’atracció per personatges peculiars com un pintor occidental fascinat pels mites de l’antic poder tutsi.

Continueu llegint l'article aquí.