Llibres

Cinema de la Mediterrània i el Llevant

Muros, bosques, tumbas

Muros, bosques, tumbas,
de Joan Cañete Bayle

 

Aquest és un assaig que indaga en els orígens del sionisme i les fites històriques que van generar un conflicte considerat irresoluble. És un tractat d'ètica periodística i una crònica emocionant, que explica les vides de la generació de la intifada, de les palestines que es veuen obligades a parir als controls de seguretat i dels ancians que veuen la seva vida arrasada per un mur

Nakba. 48 relats de vida i resistència a Palestina

Nakba. 48 relats de vida i resistència a Palestina,
de Salah Jamal

Nakba en àrab significa catàstrofe, i és el nom que els palestins han donat a la creació de l’Estat d’Israel de 1948.

A Nakba. 48 relats de vida i resistència a Palestina, Salah Jamal recupera la seva pròpia memòria familiar per recórrer l’evolució de 70 anys de conflicte a Palestina. El desplaçament forçat de la seva família durant la infància, el dia a dia de l’ocupació militar, els tocs de queda, la Guerra dels 6 dies, “l’ajuda” internacional, els debats polítics...

48 relats que exemplifiquen una catàstrofe, però que a la vegada estan impregnats d’escalf i tendresa, fins i tot amb una bona dosi de sàtira i humor negre, en un intent d’allunyar-se del drama que suposa viure sota una ocupació militar permanent, aproximant al lector a unes històries que modificant l’escenari d’una ocupació militar de ben segur es podria fer seves.

Un llibre acompanyat per il·lustracions del dibuixant Miquel Ferreres, en homenatge a totes les famílies palestines que des de la Nakba de 1948 no s’han rendit ni mai es rendiran, i que seguiran sent imprescindibles perquè cap bri d’esperança desaparegui en l’oblit.

QUÈ EN DIUEN? ::

«Ben lluny del país on va néixer, Salah Jamal no ha deixat mai la seva pàtria que és la Memòria que ningú no esborrà. I sap que sense Memòria no hi ha Esperança. Una Memòria a l’engròs i a la menuda, sense escarafalls ni retòriques buides. Sobreviure vol dir estimar els regals més insignificants del dia a dia. “La gent de Nablus creu que regalar flors de gessamí és el més apropiat per mostrar a un ésser estimat afecte i tendresa”.» Ignasi Riera, escriptor i periodista.

«Per a conèixer la realitat de Palestina n’hi ha prou amb llegir aquesta emotiva i sòbria història que a través d’un mosaic de sensacions, vivències –i un fi anàlisi- ens endinsa amb mestria en la vida d’una família nombrosa de Nablus.» Josep Maria Ureta, periodista.

Editorial:   TIGRE DE PAPER EDICIONS

La limpieza étnica de Palestina

La limpieza étnica de Palestina,
d’Ilan Pappé

Els israelians coneixen com a Guerra del Francès la de 1948. Per als palestins és la Nakba (la “catàstrofe”), ja que el seu resultat va ser un dels processos de neteja ètnica més amplis i dramàtics del nostre temps: prop d'un milió de palestins van ser obligats a emigrar a punta de fusell, abandonat les seves terres, els seus béns i les seves llars, va haver-hi matances de civils com la de Deir Yassin i centenars de poblats van ser destruïts deliberadament. Tot i les seves dramàtiques dimensions, els israelians han aconseguit amagar aquest crim contra la humanitat durant molts anys. Ilan Pappé, professor de la Universitat de Haifa i el més prestigiós a escala internacional dels historiadors israelians, obligat a publicar les seves obres a l'estranger ia viure al seu país entre amenaces de mort, revela en aquest llibre, a la llum de documents recentment desclassificats , la veritat d'una expulsió en massa que segueix fent avui impossible la pau entre israelians i palestins i que és a l'origen de tots els problemes actuals de l'Orient pròxim.

La revolució ignorada

La revolució ignorada
de VVAA

La revolució de Rojava és un dels processos de transformació social més profunds que es poden observar des de fa dècades. Pocs esdeveniments han tingut un efecte empoderador a nivell popular tan fort. Sols per aquest fet mereix el nostre respecte i solidaritat. Però no només per això. La revolució de Rojava suposa un raig d’aire fresc per als moviments contestataris d’arreu del món, de la mateixa forma que ho va ser Chiapas als anys 90’. L’experiència de Rojava suposa un salt qualitatiu respecte a la resta de revoltes de l’actualitat, tant a nivell de pràctica revolucionària com a nivell de teoria política. El moviment de Rojava ha aconseguit fer avenços allà on molts dels revolucionaris occidentals portaven anys estancats, elevats en els seus trons de puresa ideològica. Sobren els motius per fixar-nos en Rojava, en la seva experiència i en els seus aprenentatges.

Per tot això neix aquest llibre, amb l’objectiu de servir d’introducció a la revolució de Rojava, al seu context, als seus antecedents. Cal entendre quines són les circumstàncies en les quals es desenvolupa el procés, veure les seves febleses i fortaleses. Però sobretot volem que el llibre serveixi per a començar a debatre quines són les experiències que podem extreure’n, quins són els models que ens poden ensenyar. El llibre té moltes mancances, perquè no es pot explicar un procés revolucionari tan complex en un sol llibre, aquest n’és sols la introducció i és el primer de la col·lecció “Sol de revolta”, que recull diferents materials d’estudi sobre el procés revolucionari al Kurdistan. Volem que serveixin per avançar en l’extensió dels processos de transformació social, tant al Kurdistan com arreu del món.

Devenir Seiba

Devenir Seiba
de varia@s autor@s

 

FARRAH (1991, Campaments de refugiats sahrauís), filla de moltes mares, porta aquí un relat a cavall entre la poesia, la narrativa i l'assaig com a contranarrativa decolonial i antipatriarcal de la lluita del poble sahrauí.

Una habitació
més grans per a totes.
Totes les Seibes.
Les repudiades.
Les que no tenim un territori al
de tornar més que nosaltres
mateixes.

Aquest text és per a nosaltres, per a totes les que ens mereixem estimar-nos més enllà dels mandats colonials i patriarcals.
És sobretot una carta d'amor revolucionària.

Crónicas de un país que ya no existí. Libia, de Gadafi al col·lapso

Crónicas de un país que ya no existí.
Libia, de Gadafi al col·lapso,

de Jon Lee Anderson

La Primavera Àrab va enderrocar brutals dictadors a Tunísia, Egipte, Iemen i Líbia, i va desfermar una de les guerres civils més sagnants de l'era moderna a Síria. Líbia està submergida en una guerra civil en què dos governs gestionen diferents zones i milícies islamistes, principalment branques de l'Estat Islàmic i grups afiliats a Al-Qaida, han dut a terme atemptats terroristes en hotels i han segrestat i decapitat grups de cristians egipcis i activistes mediàtics. Jon Lee Anderson és un dels periodistes de guerra més cèlebres actualment. La seva vocació d'historiador sumada a la insòlita habilitat que té per infiltrar-se al més profund dels conflictes al nord d'Àfrica i l'Orient Mitjà el converteixen en una de les veus més autoritzades del món.

Siria: la guerra interminable

SIRIA: LA GUERRA INTERMINABLE,
de  Niko Roa

Quan es compleixen set anys de l'inici de la ingerència estrangera a Síria, amb la finalitat declarada d'enderrocar el president electe, i posar al seu lloc un govern estalviat als interessos de les potències occidentals –o vassalles d'Occident –cal mirar enrere i analitzar què ha estat aquesta guerra imposada, les terribles conseqüències que ha tingut per al poble sirià, per al seu patrimoni, per al seu futur en pau. Un país truncat, retallat, tan sols per l'ambició desmesurada i els interessos espuris de països que s'anomenen a si mateixos desenvolupats.

És difícil comprendre la guerra a Síria en la seva totalitat perquè ens trobem amb menys de quatre guerres solapades les unes sobre les altres; i les més antigues enfonsen les seves arrels en qüestions irredentes i dilatades en el temps.

Per això, l'esforç dels autors de fer llum i d'enfocar adequadament el que passa en aquest racó de la Mediterrània, ja que ens va molt a tots. I és que és per ruboritzar-se el tractament que la “premsa-nenera” occidental, amb els seus diaris i els seus telenotícies, ha donat a aquesta agressió d'un estat sobirà.

Ara com ara, amb l'ectoplasma d'Estat Islàmic desaparegut de l'escena, la guerra a Síria ha mutat. Nous actors que estaven entre bastidors, com Israel, Aràbia Saudita o Hezbol·là, acudeixen a l'escena, i el conflicte adquireix perfils molt més perillosos.

De fet, la nova fase del conflicte sirià pot arrossegar la regió sencera a la guerra, amb conseqüències imprevisibles i funestes, amenaçant d'estendre's a altres països com el Líban, Palestina i sobretot l'Iran, objectiu últim i inconfessable.

Boicot a Israel. La solidaridad que demanda palestina

Boicot a Israel. La solidaridad que demanda Palestina,
de Jesús Valencia
 

Després de dècades d'ocupació i apartheid per part de l'Estat sionista d'Israel, el 2010, després de l'ofensiva militar Plom Fos, el poble palestí va llançar un crit de socors al món. Davant la superioritat israeliana i la seva aliança amb els Estats Units, a Palestina només li quedava recórrer a un boicot a gran escala contra l'Estat sionista: la coneguda com a Campanya bds (boicot, desinversions i sancions).

El militant basc Jesús València, des d'una perspectiva històrica i internacionalista, recorre en aquest treball les diferents experiències de boicot empreses a tot el planeta contra interessos israelians. En aquestes pàgines trobarem valuosos exemples que marquen els objectius concrets a pressionar: empreses que tenen la seu a colònies il·legals, col·laboradores tecnològiques i logístiques de l'Exèrcit israelià o grups i artistes que exerceixen d'ambaixadors de la causa sionista justificant els seus crims o rentant la cara a el seu règim assassí. Perquè el boicot és, al cap ia la fi, la solidaritat que demana Palestina.

Apartheid israeli. Una introducción

Apartheid israeli. Una introducción,
de Ben White

Mentre que els palestins que viuen entre el Mediterrani i el Jordà experimenten diàriament les polítiques segregadores, lliberticides i etnocràtiques de l'Estat d'Israel, una part significativa de l'opinió pública occidental encara considera exagerada l'aplicació del terme “apartheid” per descriure aquesta realitat. Tot i que les relacions d'Israel amb la Sud-àfrica blanca van ser extremadament cordials, fruit d'una consciència compartida de ser baluards civilitzatoris enmig de pobles salvatges, el delicte d'apartheid transcendeix l'analogia sud-africana i representa per si mateix, com explica Ben White. , una vulneració flagrant del dret internacional susceptible de ser comesa a qualsevol lloc del món i en qualsevol moment de la història.

Aquest treball és una excel·lent presentació dels mecanismes delictius engegats per Israel per apropiar-se del territori i els seus recursos a costa d'un altre poble, tot això amb la complicitat internacional. Així mateix, l'autor dedica espai a reflectir les conseqüències de les dinàmiques supremacistes sobre la vida quotidiana de la població autòctona, que als Territoris Ocupats es veu arraconada en cantons cada cop més aïllats entre si i sotmesa a la violència permanent de l'exèrcit, dels colons i de les regulacions militars, mentre que a l'interior d'Israel la nodrida minoria palestina lluita per aconseguir igualtat de drets en un entorn social i legislatiu cada cop més hostil i obertament racista

Breve historia del Sahara Occidental

Breve historia del Sahara Occidental,
de Isaías Barreñada

Prop de 50 anys després de l'abandonament d'Espanya, el conflicte sahrauí continua marcant la política exterior espanyola a la regió

El Sàhara Occidental és un exemple il·lustratiu de conflicte que la comunitat internacional ha deixat deteriorar. Com ha assenyalat les Nacions Unides, aquest conflicte no concita un veritable esforç de la comunitat internacional perquè passa desapercebut, no toca interessos durs de les potències globals i, aparentment, no suposa un risc per a la pau i la seguretat internacional. En l'actualitat, dues terceres parts del territori del Sàhara Occidental estan ocupades il·legalment pel Marroc, on ha implantat colons i explota els recursos naturals, mentre prop de 200.000 sahrauís malviuen als campaments de refugiats al sud-oest d'Algèria. A més, des del novembre del 2020 s'han reprès les hostilitats armades entre el Front Polisario i el Marroc. D'altra banda, el Sàhara Occidental és un dels grans temes pendents de la recent història d'Espanya. El tardofranquisme va lliurar la seva última colònia i la seva població al Marroc, incomplint amb les seves obligacions i compromisos amb les Nacions Unides. Des d'aleshores Espanya s'ha alineat amb l'ocupant i ha estat una peça clau en la impunitat creada. Aquest llibre no pretén recapitular de manera exhaustiva la història dels sahrauís ni és una explicació lineal i clàssica del conflicte. Busca donar elements per entendre el que està passant, i per això presenta diferents aspectes de la realitat contemporània sahrauí i mostra com segueix sent una qüestió rellevant per a Espanya.

Isaías Barreñada és professor de Relacions Internacionals a la Universitat Complutense de Madrid i membre de l'Observatori Universitari Internacional del Sàhara Occidental (OUISO).

.

BDS por Palestina. El boicot a la ocupación y el apartheid israelíes

BDS por Palestina. El boicot a la ocupación y el apartheid israelíes,
una edición de Luz Gómez

Un llibre sobre la campanya de Boicot, la Desinversió i les Sancions contra la política d'ocupació il·legal de territoris i l'apartheid de la població palestina exercida pels governs de l'Estat israelià. Una campanya cívica d'abast mundial que, igual que la duta a terme contra l'apartheid sud-africà, es proposa posar fi a les desastroses polítiques contràries als drets humans fonamentals dels successius governs israelians amb la complicitat de les grans potències.

En edició de Luz Gómez, amb la participació, per ordre alfabètic de Frank Barat, Omar Barghouti, Ramzy Baroud, John Berger, Judith Butler, Angela Davis, Richard Falk, Daniel Gil, Luz Gómez, Héctor Grad, Ran Greenstein, Aitor Hernández, Stéphane Hessel, Shir Hever, Ayesha Kidwai, Naomi Klein, Gideon Levy, Ken Loach, Haneen Maikey, José Luis Moragues, Ilan Pappé, Prabir Purkayastha, Raji Sourani, Magali Thill, Desmond Tutu, Alice Walker, Roger Waters i Sla.

"El BDS s'ha convertit en un instrument eficaç de mobilització social i pressió política contra la permissivitat dels governs amb l'ocupació i l'apartheid israelians. L'avenç del BDS suposa la recuperació d'una manera d'entendre la política i la solidaritat ja practicada contra l'apartheid de Sud-àfrica, però arraconada amb el triomf voraç del neoliberalisme en els darrers vint-i-cinc anys.

Lluny d'avançar en una solució que doni resposta als drets dels palestins reconeguts per les Nacions Unides, Israel ha continuat incomplint de forma sistemàtica totes les seves obligacions com a potència ocupant i com a Estat de dret per a tots els seus ciutadans, inclosos els israelians no jueus. El menyspreu a les resolucions de l'ONU ha arribat al punt que han deixat de ser la referència a les anomenades «converses de pau». Més colònies, més apartheid, més repressió i violència és la resposta israeliana a tot intent negociador. A aquesta realitat oficial s'hi oposa la petició de justícia i dignitat, objectiu del moviment BDS. Els seus mitjans, siguin el boicot, les desinversions econòmiques o les sancions internacionals, no són un fi en si mateixos, sinó que la seva veritable finalitat és que s'acabi el BDS: si el BDS triomfa, està condemnat a desaparèixer.

Cinema Llatinoamericà

Tupamaros. Del fusell al parlament (1966-2016)

Tupamaros. Del fusell al parlament (1966-2016)
de Vicent Galiana

 

L’agost de 1961, una bala dirigida al Che Guevara, que es trobava de visita oficial a l’Uruguai, va posar fi accidentalment a la vida del professor universitari Arbelio Ramírez. Com el mateix Che havia enunciat en aquella ocasió, «quan comença el primer tret mai no se sap quan serà l’últim». Aquell fou el primer assassinat d’un cicle de violència i confrontació que tardaria tres llargues dècades en arribar al seu final. La història dels Tupamaros, el principal grup armat de l’Uruguai, connecta l’onada revolucionària llatinoamericana dels 60 amb l’auge de la Marea Rosa dels primers 2000.

Darrere l’estrella mediàtica que és Pepe Mujica s’amaga una història de mig segle de moviment polític complex i ben ric en matisos: durant el seu període armat, en dictadura i especialment en el camí cap a la victòria electoral, els Tupamaros aprendran a conjuminar els debats i contradiccions d’una força d’arrel marxista amb la construcció d’una ferramenta heterodoxa i de masses; un moviment que acabarà esdevenint emblema d’un país i pal de paller del que hui en dia és la seua força política majoritària: el Frente Amplio.

Autor: Vicent Galiana i Cano
Pròleg: Lucía Topolansky
Epíleg: Íñigo Errejón
Col·lecció: Urpes
Pàgines: 184
Mida: 14,5×22,5 cm
ISBN: 978-84-16855-02-5