[INAUGURACIÓ] Xavi Bachs: "Defensem la diversitat per fer front a l'hegemonia de la distribució comercial"
La Mostra de Cinema Internacional del Baix Llobregat es va inaugurar ahir amb l'ombra de la notícia del dia: l'empresonament de vuit membres del govern català. "Abans que res, volem fer un reconeixement a aquesta gent que s'està solidaritzant als carrers davant aquests fets anti democràtics", va expressar el director de La Mostra, Xavi Bachs, a l'inici de la presentació oficial. "Tenim el deure de demanar la llibertat", va continuar.
Malgrat tot, la veritable notícia anit a CineBaix va ser la inauguració de l'11a edició d'una mostra que en els pròxims deu dies projectarà un total de 36 pel·lícules. "A més, l'any passat provenien de 17 països, i enguany provenen de fins a 33 països diferents", va informar Bachs. Aquestes xifres confirmen el compromís de La Mostra amb la diversitat cultural de les seves pel·lícules, una finestra a noves cultures, tradicions, conflictes i formes de viure. "L'objectiu sempre ha estat la promoció i defensa de la diversitat, i amb aquest augment de procedències hem ampliat la pluralitat per fer front al pensament únic i a l'hegemonia de la distribució comercial", va defensar.
Mateixos objectius, nous horitzons. La nova edició de La Mostra de CineBaix comença amb noves col·laboracions que han permès portar pel·lícules diverses i de gran qualitat. Parlem de Casa Àsia i el Festival de Cine Africano de Tarifa (FCAT), que comencen aquest any una fructífera relació amb la mostra baixllobregatina per poder seguir ampliant les fronteres del cinema que arriba al públic català i espanyol. "No només augmentem països i col·laboracions, sinó que també treballarem tot l'any per portar pel·lícules d'aquest tipus", va avançar Bachs, en referència a la nova estructura anual de La Mostra: no hi haurà només un esdeveniment general al novembre, sinó també mostres específiques -de cinema asiàtic, africà o llatinoamericà- al llarg de l'any.
Aquesta ambiciosa ampliació de programa s'uneix a d'altres iniciatives que tenen com a objectiu complementar les temàtiques de les pròpies pel·lícules. El mitjà de comunicació La Directa ha elaborat enguany un monogràfic dels conflictes del sud de la Mediterrània i del Llevant, que són el eix ancestral de La Mostra. "Aquesta publicació ens ajuda a contextualitzar allà on no arriba el cinema", va explicar el director. En format diari, és un recull de textos publicats pel mitjà català en els que poder informar-se millor de les complicades problemàtiques que assolen aquestes zones àrabs. "Costa trobar pel·lícules que parlen directament d'aquests conflictes, i ho volem compensar amb aquest suplement que podeu adquirir gratuïtament al hall del CineBaix", va apuntar Bachs. Aquest tipus de publicacions, habituals en els festivals cinematogràfics de gran recorregut, es posicionen com altre dels possibles objectius de futur dels organitzadors.
A partir d'aquí, seran deu dies intensos, on els conflictes migratoris i territorials sortiran del buit mediàtic per tornar a ser matèria de reflexió. De fet, La Mostra es va inaugurar amb Duty (Wajib), de la directora palestina Annemarie Jacir, que elabora una tragicomèdia familiar amb l'ocupació israeliana a Nazaret com a escenari de fons. Aquesta i altres qüestions prendran la paraula en aquesta festa major del cinema al Baix Llobregat. Un espai de debat i aprenentatge, però sobre tot un espai per a un cinema diferent, divers i combatiu. En els temps que corren, ja ens fa falta.
[fotografia de Marc Rius]