Nazanin Armanian: "La barbàrie es fa en el nostre nom, però les empreses es reparteixen el pastís econòmic"
L'escriptora i politòloga, experta en geopolítica dels països àrabs, estarà aquest dissabte a CineBaix, després de la pel·lícula 'Alma mater'. Aquí cinc cèntims de la seva conferència!
La teva conferència d'aquest dissabte a CineBaix s'ha titulat Revoltes i guerres pels recursos naturals: de Síria a Iemen. Quins són aquests recursos que estan causant conflicte a territori àrab?
Són principalment gas, petroli i aigua. Prop del 65% de les reserves mundials comprovades d'hidrocarbur estan a l'Orient Pròxim. D'altra banda, l'escassetat d'aigua en aquesta zona desèrtica del planeta és motiu de molts conflictes: Per exemple entre el govern turc d'Ankara i els kurds d'aquest país, o entre Israel i Síria pels Altos del Golan.
Quins actors importants trobem a aquestes guerres? Imagino que els Estats Units serà un important, tot i no formar part del territori...
EUA és la superpotència que ha desplegat uns 700.000 efectius militars a la regió, i ha creat unes 40 bases militars per assegurar el seu domini sobre els pous de petroli i el subministrament cap a l'Occident. De fet, la Doctrina Carter considerava vitals aquestes reserves per la seguretat nacional dels Estats Units, autoritzant l'ús de forces militars per mantenir el seu domini sobre elles. A més d'ells, està la Gran Bretanya, França i Israel però també la Xina i Rússia.
Fas menció a Iemen al títol de la conferència, i es que és un país estratègic per aquesta guerra geopolítica. Per què?
Cert. Per una banda a Aràbia Saudita se li esgoten els pous de petroli i pretenen apoderar-se de les reserves de Iemen, i d'altra banda s'està castigant a aquest país per la seva negativa de permetre la construcció d'un gasoducte que sortiria d'Hadramaut, a Aràbia, i acabaria al port d'Aden. Amb això, Riad pretenia esquivar el Golf Aràbic, el Golf Pèrsic i l'estret d'Ormuz, exportant el seu gas.
Quines conseqüències poden portar aquestes revoltes pels recursos naturals més bàsics? Com podria afectar-nos aquí a Catalunya, per exemple?
L'Occident en general i Catalunya en particular manquen de recursos petrolífers suficients per al seu consum tan exagerat. Per això, participen en aliances militars que envaeixen les regions riques en recursos naturals, i assassinen a centenars de milers de persones i obliguen a fugir a milions més. L'impacte sobre les nacions dels països invasors és que si bé en el seu nom es realitza aquesta barbàrie, després no es beneficien d'aquest robament a mà armada dels seus governs: seran les empreses armamentístiques i del petroli qui es repartiran el pastís, mentre que per al poble els preus de l'energia fòssil no paren d'augmentar. O se'ls hi multa quan intenten utilitzar energies renovables: les companyies com Repsol, Total, Eni, etc., pretenen pagar de la butxaca dels ciutadans els costos de les seves instal·lacions que ja estan obsoletes.
Tot i això, sembla que no es parla molt a casa nostra. Manca d'interés del mitjans de comunicació o invisibilització del conflicte?
Els mitjans de comunicació pertanyen a poders financers i polítics. Per això, els seus focus d'atenció estan posats en certs conflictes, mentre silencien d'altres. Per exemple, la guerra contra Iemen, que va començar el març de 2015, no és notícia, i són 17 milions d'habitants els que pateixen una de les crisis humanitàries més brutals del món. Qatar i Aràbia Saudita, que han comprat bona part del deute dels governs europeus, estan impedint que es parli de Iemen.
Com experta en geopolítica, especialment en aquesta zona, com creus que continuarà evolucionant el conflicte?
Com que no hi ha una mobilització a nivell internacional per parar els peus als governs que estan al servei de les grans companyies, aquestes guerres es prolongaran mentre comencen altres igual o més devastadores.
No et perdis la conferència de Nazanin Armanian aquest dissabte a les 19h al Cicle de Cinema Asiàtic de CineBaix.