Arriba La Mostra de CineBaix: cinema llatinoamericà 2024 amb 12 pel·lícules de 9 països diferents i 3 cinefòrums amb directors

09/04/2024

L’edició d’enguany dedicada al cinema llatinoamericà es centrarà en les ferides obertes a l'Amèrica Llatina i els diversos conflictes que assolen el continent.

Des de Mèxic arriben dues pel·lícules. El eco, de Tatiana Huezo Sánchez, és un retrat del món rural mexicà que mostra la fragilitat i les dificultats d’una comunitat rural camperola. I Heroico, de David Zonana, resultat d’una investigació sobre la violència a les forces armades mexicanes, ofereix una crítica a l’abús i el cinisme del poder.

De l'altre extrem del continent, Argentina, dos títols més. El primer, Karnawal, de Juan Pablo Félix, ambientada en les festes del Carnaval Andí, es centra en els preparatius d’un jove que desitja participar en la competició de ball més important de la seva vida; una mena de Billy Elliot gautxo on el ball és més una excusa perquè els silencis siguin la millor transmissió de l’angoixa adolescent. El segon, Puan, és tragicomèdia amb càrrega política sobre la pèrdua dels ideals. La cinta, de María Alché i Benjamín Naishtat, protagonitzada per Leonardo Sbaraglia i Marcelo Subiotto, ens situa a la universitat de Buenos Aires en una representació del que és la vida. Va ser premiada al Festival de Sant Sebastià 2023 amb la Concha d’Or al millor actor principal i amb el premi del Jurat al millor guió.

Procedents de Colòmbia, dos films que reflexionen sobre la situació de violència que ha viscut i viu el país. A Del otro lado, d’Ivan Guarnizo, un documental doblement premiat al Festival de Màlaga, acompanyem dos germans que, en trobar el diari que va escriure la seva mare durant el seu captiveri, decideixen investigar el segrest per entendre la relació gairebé maternofilial que va tenir amb el seu segrestador milicià de les FARC. La projecció anirà acompanyada d’un cinefòrum amb el director i protagonista d’aquest documental. El segon títol, La Jauría, del director Andrés Ramírez Pulido, ens transporta a les entranyes del passat criminal d’un grup de joves delinqüents en teràpia aïllats en una presó a la jungla; un retrat d’una generació colombiana rural, intoxicada i atrapada en un espiral de violència.

El cicle també inclou la cinta xilena Los colonos, de Felipe Gálvez Haberle, un western ambientat a principis del segle XX centrat en l’extermini dels pobles originaris a l’illa Terra del Foc. La boliviana El visitante, del realitzador originari de Cochabamba Martín Boulocq, aborda el retrobament d’un pare exalcohòlic, acabat de sortir de la presó, amb la seva filla. Retratos fantasma, de Kleber Mendonça Filho, un particular homenatge als cinemes brasilers del segle XX, ambientat en el paisatge urbà de Recife, capital costanera brasilera de Pernambuco. I la cubana Los océanos son los verdaderos continentes, del realitzador italià Tomasso Santambrogio, una reflexió poètica sobre la separació acompanyada d’unes imatges en blanc i negre que serveixen de teló de fons a tres històries.

Finalment dues coproduccions documentals catalanes. A Luz de todos. Només el poble il·lumina el poble, el director Miquel Carrillo retrata el projecte de cooperativisme i solidaritat internacional per construir una minihidroelèctrica al poble guatemalenc de San Pablo de Tacaná. I Sangre derramada, de Marc Gavaldà, dona veu a les víctimes i als pobles quítxua i aimara del sud rural del Perú, mobilitzats en un clam per la justícia i contra la impunitat arran dels episodis de protesta després de la destitució i empresonament de Pedro Castillo i presa del poder de Dina Boluarte. La projecció d’aquests dos documentals anirà acompanyada de cinefòrum amb els respectius directors.

Podeu consultar el dia a dia de la programació.