De Colòmbia a Uruguai: primeres confirmacions de La Mostra de Cinema Llatinoamericà

la_noche_de_12_anos
01/03/2019

Títols com 'La noche de 12 años' o 'Pájaros de verano' es podran veure en pantalla gran a CineBaix. 

La tercera cita del Festival de Cinema Internacional del Baix Llobregat ve amb aires llatinoamericans. Com cada any, el mes de març és el moment de posar la mirada a l'altre costat de l'Oceà Atlàntic i descobrir una cinematografia tan diversa com apassionant, tan artística com crítica amb la situació del món contemporani, i el seu passat. La Mostra de Cinema Llatinoamericà vol reunir algunes de les millors pel·lícules de la temporada, i que ens donen una visió general de temàtiques socials, culturals i polítiques de gran importància al sud del continent. Del 28 de març a l'1 d'abril, CineBaix torna a rebre aquesta 12a edició del certamen, que ja va explorar el món de la Mediterrània i del Llevant al novembre i el cinema asiàtic al gener

Tot i que encara tardarem un parell de setmanes en conèixer la programació completa, les primeres confirmacions apunten cap a una edició on l'anàlisi del passat ens permetrà entendre millor les misèries del present. A Pájaros de verano, de Cristina Gallego i Ciro Guerra, s'elabora una crònica única de com va començar el narcotràfic a Colòmbia i com va entrar als Estats Units en el marc del moviment hippie dels anys 70. Molt allunyada de les espectaculars persecucions de Narcos, la sèrie de Netflix, aquesta pel·lícula es centra en el cas d'una família real per explorar les implicacions que va tenir el creixement massiu del negoci en aquells anys. Un negoci sense el qual no es poden entendre moltes coses al pais d'avui dia. També a Brasil va haver-hi un moment decisiu, aquesta vegada a la seva història recent: la destitució de Dilma Roussef com a presidenta de la nació. Com es veu al documental O Processo, de Maria Augusta Ramos, va haver-hi moltes irregularitats i misteris en tot aquell procés, que alguns identifiquen com un cop d'estat en tota regla, el resultat del qual va ser un canvi radical de les polítiques econòmiques brasileres. I això, fins avui, amb un Jair Bolsonaro que exhibeix la seva extrema dreta sense vergonya i Veneçuela convertint-se en un reflex gens prometedor. 

La crònica històrica continuarà a territori cubà i rus amb Sergio & Sérguei, d'Ernesto Daranas, que es situa en una època molt complicada. A principis dels anys 90, l'URSS cau amb el mur de Berlín i Cuba es troba al mig d'una crisi econòmica insostenible. A través de dos personatges de cada un dels països, la pel·lícula explora aquest moment històric, tant transcendental com el que va viure Pepe Mujica a la presó durant més d'una dècada abans de convertir-se en president d'Uruguai. Així ho explica, amb la presència d'Antonio de la Torre, la pel·lícula La noche de 12 años, guanyadora d'un Goya al Millor Guió Adaptat. Dirigida per Álvaro Brechner, retrata tots aquells anys de reclusió i tortura als 70, i com tota aquella experiència va construir a un dels líders més estimats i revolucionaris de Llatinoamèrica. 

Estigues atent al nostre web per conèixer més títols de la propera edició de la Mostra de Cinema Llatinoamericà!