El cartell del Festival de Cinema Llatinoamericà 2020 evoca l'himne "El violador eres tú"

a3-cartell-llatino
14/04/2020

El famós càntic de les manifestants feministes xilenes protagonitza la imatge del pròxim festival de La Mostra. 

En el mes en què es celebra el Dia Internacional de la Dona (8M), La Mostra de CineBaix ha decidit retre homenatge a un dels moviments feministes més importants dels últims anys, i especialment a una cançó de protesta que s'ha convertit en un himne per dones de tot tipus arreu del món. El Festival de Cinema Llatinoamericà 2020, que es celebra del 22 d'abril al 3 de maig a la SALA 7.CINEBAIX.VIRTUAL, presenta com a imatge oficial a les manifestants xilenes que van portar El violador eres tú als carrers de Barcelona, Berlín, Tokio, Roma o Nairobi. "Son los pacos, los jueces, el Estado, el Presidente: el Estado opresor es un macho violador", resa el començament de la lletra, que evidencia un sistema patriarcal que maltracta i discrimina a les dones. 

"El patriarcado es un juez que nos juzga por nacer, y nuestro castigo es la violencia que no ves. Es feminicidio. Impunidad para mi asesino. Es la desaparición. Es la violación. Y la culpa no era mía, ni dónde estaba ni cómo vestía". 

Aquesta cançó i performance del col·lectiu Lastesis es va donar a conèixer per primera vegada el novembre de 2019, durant unes protestes en contra de la violència contra les dones al país llatinoamericà, i un vídeo a les xarxes socials les va convertir en virals. Les seves reivindicacions s'uneixen a tota una onada de protestes que destaca especialment a la regió llatinoamericana, on també trobem a la marea verda argentina que lluita per reconèixer el dret a l'avortament al país amb el lema Ni una menos.

Elles, que han estat inspiració per moviments en molts altres països del món, són les protagonistes d'aquesta il·lustració de Pepa Ràfaols pel certamen del cinema de Sant Feliu de Llobregat, que és la tercera cita d'aquesta 13a edició de La Mostra (que ja va celebrar les mostres de la Mediterrània i el Llevant al novembre i l'asiàtica al gener).