El Cicle de Cinema Africà avança els primers títols de la programació

the_wound_trengove
24/04/2018

El nou cicle de La Mostra de Cinema Internacional del Baix Llobregat ens transportarà a Àfrica amb algunes de les pel·lícules més interessants de la temporada.

A CineBaix el ritme no s'atura. Si al gener coneixíem algunes problemàtiques dels països asiàtics i al març les realitats de Llatinoamèrica, al mes vinent de maig ens trobarem amb un altre continent que encara pateix les conseqüències de la Història i que, a més, lluita per desenvolupar una tradició cinematogràfica pròpia no sense nombroses dificultats. Parlem de l'Àfrica, un espai heterogeni plagat de misèria, corrupció i injustícies, però també ple de tradicions, naturalesa i esperança. Molta esperança. 

El Cicle de Cinema Africà arribarà del 24 al 28 de maig per obrir una nova finestra a les realitats d'altres parts del món. Com a tercera cita anual de La Mostra de Cinema Internacional del Baix Llobregat, manté l'objectiu de portar als ciutadans de la comarca -i a tothom que s'hi vulgui sumar- una selecció de pel·lícules diferents i reveladores.

És el cas de I am not a witch de Rungano Nyoni, guanyadora del premi a Millor Debut als premis britànics (BAFTA), que aporta una mirada crítica a les creences tradicionals encara vigents sobre les bruixes a alguns països del continent; o de La herida (The Wound) de John Trengove, un drama sobre adolescència i homosexualitat que va ser preseleccionada pels Oscars com a representant de Sudàfrica. Aquestes són dues de les primeres confirmacions de la programació del cicle en matèria de ficció, a les que també s'uniran Une saison en France de Mahamat-Saleh Haroun, un retrat sobre la immigració a França, o Supa Modo de Likarion Wainaina, una emocionant història sobre una nena malalta que vol convertir-se en una superheroïna. 

Entre els documentals trobem títols com Vivre Riche de Joël Akafou, Liyana d'Aaron i Amanda Kopp, Gurumbé. Canciones de tu memoria negra de Miguel Ángel Rosales o I am not your negro de Raoul Peck, nominat a l'Oscar a Millor Documental. Tots ells ens mostraran des de la perspectiva de la no ficció diferents històries que van des de l'evidència del racisme institucional fins a les fantasies infantils. En aquest últim aspecte, també es projectarà la pel·lícula d'animació Zarafa de Rémi Bezançon i Jean-Christophe Lie, una de les més ben valorades del gènere en els últims anys. 

La Mostra de CineBaix vol ser també un espai per la reflexió i el debat, i per això, després del visionat d'algunes de les pel·lícules esmentades (i altres que estan per confirmar-se), es podrà gaudir dels clàssics cinefòrums i debats, que en aquesta primera edició del Cicle de Cinema Africà tractaran temàtiques com el tràfic d'esclaus, la recerca de l'identitat cultural, la violència de gènere o la lluita contra el racisme. 

La programació completa del cicle es podrà conèixer en les properes setmanes.

Has apuntat ja les dates a l'agenda? T'esperem!