El conflicte del Rif, tema destacat a l'11a edició de La Mostra

arrhash
26/10/2017
Enguany, dedicarem dues sessions de La Mostra per parlar sobre la situació a aquesta zona del Marroc recordant la seva història passada, a través de les pel·lícules 'Rif 58-59: Rompiendo el silencio' i 'Arrhash (Veneno)'.
 
A l'octubre de 2016, un venedor de peix va morir intentant defensar el seu sustent de vida als carrers de la ciutat marroquina d'Alhucemas. Les autoritats havien consfiscat la seva mercancia per contenir una espècie prohibida en aquella època de l'any, però les raons no van servir d'excusa per les milions de persones que van visualitzar a través de les xarxes socials el vídeo de la tragèdia. La revolució al Rif estava per començar, d'una manera molt semblant a la que havia començat a Tunísia la Primavera Àrab: amb la injustícia del poder registrada en un telèfon mòbil.
 
Aquest any ha estat clau per al conflicte nord-africà. Al mes de juny, les autoritats del Marroc van empresonar al líder de les protestes, Naser Zefzafi, provocant una onada de manifestacions a la ciutat de Alhucemas, on va començar tot. Aquestes mobilitzacions volien denunciar l'arbitrarietat i corrupció del govern, i aconseguir millors condicions de vida per les persones més vulnerables del país. En aquell moment, ciutats com Casablanca o Marrakech ja s'havien sumat a les protestes, que el govern havia intentat reprimir per la força i sense aportar cap solució política.
 
Aquest és el resum d'un conflicte més gran i complexe, que encara avui no ha trobat una solució satisfactoria. És per això que, continuant amb el compromís de concienciació i educació que sempre l'ha caracterizat, La Mostra dedica la seva 11a edició a aquest conflicte tan proper a les fronteres espanyoles, amb l'esperança de llençar una mica de llum sobre les seves causes i conseqüències. Per això, comptarem amb dues pel·lícules a la programació que fan una mirada al passat per intentar entendre el present. La primera és Rif 58-59: Rompiendo el silencio, de Tarik El Idrissi, un documental que ens porta al passat, a les repressions també violentes dels anys 1958 i 1959 a aquesta zona marroquina. La segona és Arrhash (Veneno), de Javier Rada i (de nou) Tarik El Idrissi, que també en format documental denuncien el paper de l'estat espanyol a la Guerra del Rif dels anys 20. Dues mirades al passat des de la nostra actualitat, per veure si som capaços de trobar un futur millor.
 
A més, sobre aquesta temàtica, La Mostra oferirà als espectadors un monogràfic en paper editat en col·laboració amb La Directa, amb el que ampliar aquest debat i comprensió de les problemàtiques a la zona del Rif.