El documental mexicà “El eco” inaugurarà La Mostra de CineBaix: cinema llatinoamericà 2024

07/04/2024

La pel·lícula de la prestigiosa directora Tatiana Huezo Sánchez serà l’encarregada d’obrir el cicle dedicat a l’Amèrica Llatina el proper dijous 18 d’abril, a les 19.30 h, a CineBaix

 

Gran èxit al Festival Internacional de Cinema de Berlin el 2023, El eco va obtenir els premis de Millor Direcció i Millor Documental a la secció “Encounters”. També ha estat premiat i seleccionat en diversos festivals.

El documental ens submergeix en la vida d’El Eco, un remot poble mexicà on una família nombrosa lluita contra el canvi climàtic mentre s’enfronta a problemes interpersonals. Un retrat de les vides de les dones (mares i filles) d’una comunitat rural mexicana.

En una entrevista del periodista cultural i col·laborador habitual de La Mostra de CineBaix, Ignasi Franch, publicada a la revista Nexe, la directora explica que “No volia fer un retrat romàntic del món rural, sinó mostrar que també hi ha molta fragilitat i moltes dificultats, com ara el saqueig dels recursos naturals, per exemple. De la mateixa manera que els habitants s’han d’enfrontar a un clima extrem que mata els seus animals o provoca que collites minvin en els períodes de sequera… I l’economia és brutal, ja que empeny moltes persones a migrar.”

Segons el crític Ángel Pérez, “El eco és un retrat, poètic i emotiu, de la comunitat camperola homònima, assentada en un paisatge tan bonic com hostil de les muntanyes de Puebla, Mèxic. Amb un criteri de registre substancialment observacional, Huezo capta imatges impactants d'aquesta remota geografia i dels pobladors sumits en la seva quotidianitat, capaços de metaforitzar una condició d'existència, una sensibilitat, una percepció singular del temps que escapa als dictàmens del món modern i de la vida urbana.”

La directora Tatiana Huezo Sánchez (1972) nascuda a El Salvador, va emigrar a  Mèxic amb la seva família quan tenia 4 anys. A Mèxic va estudiar cinema i després va fer un màster en documental a Barcelona, a la Universitat Pompeu Fabra. El 1997 va fer el seu primer curtmetratge i el 2011 va debutar en llargmetratges amb el documental El lugar más pequeño, sobre la guerra civil a El Salvador.

El eco donarà el tret de sortida de La Mostra de CineBaix: cinema llatinoamericà 2024 que recollirà 12 pel·lícules de 9 països diferents del continent durant els 5 dies en què se celebrarà el cicle, del 18 al 22 d’abril. 

Recomanem aquestes lectures sobre el documental El eco: