El Festival de Cinema Asiàtic creix en espectadors, especialment de La Mostra.Educa

jordivinuesa
30/01/2020

La nova edició del certamen ha augmentat un 5% de públic general, i fins a un 17,6% en el cas de les escoles i instituts. 

La Mostra de CineBaix ha creuat l'equador de la seva 13a edició amb energies renovades per l'èxit del Festival de Cinema Asiàtic, la segona (després de la programació de la Mediterrània i el Llevant al novembre) de les seves quatre cites anuals (que seguiran amb les programacions de cinema llatinoamericà i cinema africà). El certamen ha augmentat en un 5% el públic que va assistir a les projeccions a l'edició de 2019, una petita però significativa pujada que confirma l'interès del públic (no només santfeliuenc, sinó de tota la comarca del Baix Llobregat) per conèixer noves cultures i històries a través del cinema. Continuar creixent, com ho està fent La Mostra a cada nova programació, envia un missatge imprescindible: que les pel·lícules que sovint no arriben a les pantalles comercials, sigui per la seva procedència o pels seus recursos limitats, també atreu els espectadors i espectadores a les sales de cinema. 

Aquest festival asiàtic, que s'ha celebrat del 23 al 27 de gener, ha aconseguit reunir un total de 17 títols procedents de 12 països diferents, com Mongòlia, la Xina, l'Índia, les Filipines, el Japó o Corea del Sud. Entre ells es trobaven quatre estrenes absolutes a Catalunya (El huevo del dinosaurio, Las golondrinas de Kabul, El lago del ganso salvaje, Una tierra imaginada), que han format part d'una Secció Oficial en la qual els assistents van poder votar el ja habitual Premi del Públic. La guanyadora va resultar la xinesa Still Human d'Oliver Chan. La participació en aquestes votacions que es realitzen a la sortida de cada projecció continua essent positiva, i dóna l'oportunitat a tothom a posar el seu gra de sorra per continuar fent gran La Mostra. De manera diferent, però amb el mateix objectiu, el públic ha tingut la possibilitat de prendre la paraula en les tres xerrades especialitzades que s'han organitzat en els dies de certamen, on s'ha comptat amb la presència dels periodistes Mónica G. Prieto, Javier Borràs Arumí i Maribel Izcue

Un altre dels aspectes que també engrandeix cada edició és La Mostra.Educa, la secció reservada per les visites dels col·legis i instituts de tota la comarca del Baix Llobregat. A cada programació es fa una selecció de títols especialment recomanats per infants i adolescents, i es projecten durant el matí del primer dia de festival, permetent així que els més joves comencin a experimentar les possibilitats narratives i culturals del cinema. Amb un augment de la participació també en aquesta secció (un 17,6% respecte a l'any passat), La Mostra avança en el seu compromís d'utilitzar les pel·lícules no només com un entreteniment (que també), sinó com una eina educativa que ens obre la porta a nous mons i reflexions més profundes. Aquest any han pogut gaudir del drama romàntic Tanna, la comèdia Made in India: Sui Dhaaga i el clàssic animat japonés Mi vecino Totoro. Precisament, el Japó ha jugat un paper especial en aquesta edició del Festival de Cinema Asiàtic gràcies a la seva animació, on també s'han projectat El tiempo contigo de Makoto Shinkai i The Wonderland de Keiichi Hara

Per últim, destacar l'última de les seccions, el Recull de l'Any, que ens permet mirar enrere per recuperar les pel·lícules més destacades de la temporada i que ja estan estrenades als cinemes. Una d'elles, Parásitos de Bong Joon-ho, ha estat la sessió més vista d'aquesta edició del festival amb prop de 200 espectadors. No hauria de sorprendre'ns: aquesta pel·lícula sud-coreana és una de les grans sorpreses de les nominacions als Oscars 2020 i una de les més alabades de l'últim any. A aquesta secció també vam poder trobar films com Hasta siempre, hijo mío, Largo viaje hacia la noche o The Farewell. Aquesta última, dirigida per Lulu Wang, va ser la pel·lícula inaugural de l'edició. 

Com sempre, l'organització de La Mostra agraeix la col·laboració indispensable del Asian Film Festival de Barcelona i el mitjà La Directa, que de nou ha elaborat un monogràfic que s'ha distribuït a les instal·lacions de CineBaix de forma gratuïta. Continuant amb tots els seus objectius principals i ampliant fronteres en els esdeveniments i pel·lícules de la programació, La Mostra de CineBaix mira ja cap a la tercera cita de l'edició, el Festival de Cinema Llatinoamericà, que es celebrarà del 26 al 30 de març. 

Foto: Jordi Vinuesa (Fet a Sant Feliu).