'El peral salvaje', l'enèsima joia de Nuri Bilge Ceylan, es projecta a La Mostra de CineBaix

el_peral_salvaje
11/11/2019

La pel·lícula és un brillant retrat de les contradiccions de la societat turca. 

El Festival de Cinema de la Mediterrània i el Llevant sempre ha apostat per les noves veus de la cinematografia internacional, aquells debutants que ens ofereixen visions diferents i fresques de la cultura, els conflictes socials i el context general del seu país de procedència. Les seves mirades, però, vénen influenciades pels grans mestres del setè art, i entre ells ja podem comptar a Nuri Bilge Ceylan. El director turc, de 60 anys, s'ha convertit en una institució en el circuit de festivals, on la projecció d'una nova pel·lícula seva és tot un esdeveniment. Amb el seu estil evoca el talent d'altres grans cineastes europeus del segle passat, canalitzant l'existencialisme d'Andrei Tarkovski o el sentimentalisme passional de Michelangelo Antonioni, però aconseguint al mateix temps construir la seva pròpia perspectiva. 

La Mostra de Cinebaix acull la projecció del seu últim film, El peral salvaje, on explica la història d'un apassionat de la literatura que sempre ha volgut ser director. Quan el protagonista torna a la ciutat on va néixer, a la part més rural de Turquia, lluita per aconseguir diners suficients per publicar la seva obra, però els deutes del seu pare li posaran la situació molt difícil. Nuri Bilge Ceylan elabora d'aquesta manera una exploració del pes de la família, de l'herència, en una pel·lícula amb grans dosis d'emoció i també de sentit de l'humor. El director, que va guanyar la Palma d'Or (amb Sueño de invierno) i el Gran Premi del Jurat (amb Érase una vez en Anatolia) al Festival de Cannes, agafa suport més que mai a les paraules per submergir-se una vegada més a les profunditats de l'ànima humana i les profundes contradiccions de la societat turca. 

El peral salvaje es projectarà a CineBaix dilluns 11 de novembre a les 19.15h i dimarts 12 a les 19.30h. Que no us espanti la duració (188 minuts!), perquè aquesta és una de les grans pel·lícules de la programació d'aquest any.