El periodista Marc Almodóvar visita avui La Mostra per partida doble

marc_almodovar_tunisia
09/11/2018

El periodista català presenta el documental 'Tunísia: Justice in Transition' i aportarà la seva experiència a Egipe amb 'We have never been kids' de Mahmood Soliman. 

"La tasca del documentalista i de tot aquell que aporti llums a les ombres, que aporti debat on hi ha silencis i que, en definitiva, sigui capaç de provocar la reflexió crítica dins la societat en què vivim, és una tasca essencial". Així defensava el periodista Marc Almodóvar la figura del documentalista en una entrevista que ara fa just un any li vam fer al web de CineBaix. En aquella anterior edició presentava en solitari Khamsa, un retrat sobre la joventut àrab que es proposava derrocar estereotips i parlar d'una situació molt complicada per alguns dels seus protagonistes. El català s'està convertint en un habitual de La Mostra de Cinema Internacional del Baix Llobregat, i és que en aquesta 12a edició torna... i per partida doble.

Co-dirigida amb Ricard Gonzàlez, el cineasta presenta Tunísia: Justice in Transition aquesta tarda a CineBaix, on escoltarem la història de l'assassinat del sindicalista i activista polític Kamal Matmati el 1991, a Tunísia, i com la Instància de la Veritat i la Dignitat, una comissió creada per investigar aquests delictes dels temps de tirania, no està assolint els objectius pel que va ser creada. Gonzàlez i Almodóvar ofereixen una mirada crítica a aquesta situació, donant presència a les veus crítiques que dubten de la seva independència i reflexionant sobre les relacions del país amb el seu passat. Després de la projecció de la pel·lícula, els espectadors podran fer les preguntes que vulguin al periodista, un expert als conflictes del món àrab i autor d'altres documentals com Més enllà de la ficció (2007) o Erhal (2011). 

Però encara no deixarem escapar al convidat. A les 21.30h d'aquest mateix divendres es projectarà la pel·lícula We have never been kids, de Mahmood Soliman, una crònica individual i col·lectiva de la Primavera Àrab i la caiguda de Mubarak a Egipte. Rodada durant tretze anys, aquesta impressionant pel·lícula ens explica la història d'una mare disposada a tot per la supervivència de la seva família,  envoltada en uns esdeveniments històrics on regna el caos i la violència. Soliman no ens acompanyarà per presentar-la, però el periodista català ens aportarà una mica del seu coneixement profund del país egipci, on ha estat de corresponsal durant cinc anys. Autor del llibre Egipte rere la barricada, Almodóvar es quedarà fins al final de la pel·lícula per ampliar el debat i la reflexió sobre aquesta història viva de l'era post-primaveral. 

"Tanta informació, tanta immediatesa, desinforma perquè desubica el lector i no l'ajuda a prendre perspectiva del que està passant, i això ens fa vulnerables informativament", seguia a l'entrevista. Per gaudir d'aquesta perspectiva i reflexió, ja sigui en una d'elles o en sessió doble, no et perdis a Marc Almodóvar aquest divendres 9 de novembre a La Mostra!