El sector tèxtil i els desplaçaments de refugiats: problemàtiques locals i crisis globals

cineforum_agus_morales
30/01/2019

Bona resposta als cinefòrums de La Mostra de Cinema Asiàtic, amb la directora de la revista Opcions, Laia Tresserra, i el director de revista 5W, Agus Morales.

El Festival de Cinema Internacional del Baix Llobregat vol ser una finestra al món per conèixer altres realitats i donar espai a la reflexió i al debat. Aquest últim objectiu s'ha aconseguit a la Mostra de Cinema Asiàtic sobretot gràcies als cinefòrums, on van participar un centenar de perones, dissabte, i una setantena, diumenge. La bona resposta del públic es va notar també amb la participació als debats, interactuant amb els convidats i proposant qüestions i temàtiques sobre la taula. En concret, es va tractar sobre la necessitat d'un canvi de paradigma en el sector tèxtil i sobre persones refugiades a l'Àsia.

Laia Tressera: "El model actual no és sostenible, s'ha de canviar i hem d'anar pensant com"

Després de la projecció de la pel·lícula Made in India: Sui Shaaga, la periodista i directora de la Revista Opcions, Laia Tresserra Comelles, va obrir dissabte el debat sobre el sector tèxtil i els costos que representa l'actual sistema que va deixar clar que "no és sostenible". Tresserra va recordar l'accident de fa cinc anys en una fàbrica tèxtil a Bangladesh, on van morir 1134 dones. Un accident que va obrir els ulls al món davant d'una situació de condicions laborals precàries que exploten treballadores i treballadors en diferents països per abastir les marques internacionals que trobem a les principals avingudes de totes les ciutats.

Davant d'això, per Tresserra, "s'ha de tenir en compte que no només hi ha conseqüències quan hi ha accidents", així com "l'impacte ambiental de la indústria tèxtil, perquè la crisi ecològica ens afecta a nosaltres directament”. Per Tresserra, està clar que "el model actual no és sostenible, s'ha de canviar i hem d'anar pensant com; no podem continuar consumint com fins ara".

Les propostes bàsiques que va plantejar dissabte com a alternatives al sistema són: “consumir menys, consumir sense comprar o comprar amb criteri, i per aquest ordre”. I a l'hora d'organitzar-se i pensar en transformar la manera de consumir va remarcar "la importància de fer grup i crear xarxes, més enllà del que puguem fer individualment, els canvis són importants si són col·lectius".

Agus Morales: "Molts cops parlem de migrants quan en realitat estan fugint de guerres no declarades"

El debat de dissabte va girar al voltant de les persones refugiades, amb una xerrada del periodista i director de la Revista 5W, Agus Morales, després de veure Funan, situada a la Cambodja del règim de Pol Pot. El periodista és autor del llibre No somos refugiados, va ser corresponsal a per l'Agència EFE a l'Índia i Pakistan i va treballar per a Metges Sense Fronteres a l'Àfrica i l'Orient Mitjà durant tres anys.

El periodista va qüestionar d'entrada el concepte de 'refugiats', tant perquè "molts cops parlem de persones migrants quan moltes vegades estan fugint de guerres no declaradaes" i també per com se senten les persones refugiades. Precisament el títol del seu llibre ve d'aquesta idea: "és el que em va dir un refugiat sirià que vaig conèixer a Lesbos, que la seva família i ell no eren refugiats, perquè no se sentien identificats amb la idea que tenien del concepte en si". I es va referir a la manera com sovint s'expliquen les persones refugiades: "les relacionem amb l'element traumàtic i més enllà d'haver fugit, tenen una vida pròpia".

A la xerrada, Agus Morales va fer una aproximació a tres moviments de refugiats de l'Àsia: la guerra a l'Afganistan, l'exili tibetà i l'èxode rohingya. D'Afganistan va explicar que és el segon país del món des d'on han sortit més refugiats els últims anys, després de Síria. I va lamentar com "és un dels països que més ha patit la guerra, ara continua però ha desparegut del mapa".

Del Tibet, va recordar que "el Dalai Lama és el refugiat amb vida més conegut" i va explicar que al març farà 60 anys de les revoltes del Tibet, "que no el tenim tant al cap perquè és una comunitat consolidada a l'exili". També va parlar de l'èxode dels rohingyes, "el moviment de població més important de l'Àsia dels últims anys, són víctimes d'un punt on es creuen dues civilitzacions".