Especial "La Directa": Maneres de mirar la història política, maneres de mirar el present

la-llorona-jayro-bustamante
13/03/2021

Ignasi Franch repassa en un article del suplement especial de 'La Directa' la programació del Festival de Cinema Llatinoamericà de La Mostra de CineBaix. 

La Directa edita un suplement digital especial dedicat al Festival de Cinema Llatinoamericà de La Mostra de CineBaix. Durant els propers dies compartirem aquí els diferents articles publicats en aquest mitjà dedicats al festival. Avui comencem pel d'obertura, on Ignasi Franch fa un repàs general a la programació d'aquesta edició.

A continuació podeu llegir l'inici de l'article i aquí el podeu llegir sencer.

Com és habitual, un dels eixos de la programació de la branca llatinoamericana de la Mostra de CineBaix és la mirada, en forma de ficcions o de documentals, del passat històric i de les cicatrius que ha deixat. Això tracta una de les pel·lícules més destacades de l’última temporada cinematogràfica, que arriba signada per un dels realitzadors més prometedors del panorama mundial: el guatemalenc Jayro Bustamante. El seu anterior llargmetratge, Temblores, era un drama de denúncia de l’homofòbia dels grups de pressió religiosos del país. Tot i això, començava gairebé com una pel·lícula de misteri. El cineasta ha anat més enllà en l’establiment d’un diàleg amb els gèneres cinematogràfics mitjançant La llorona, un relat sobre la cerca de responsabilitat en l’extermini de pobladors maies per part de l’exèrcit nacional als anys vuitanta.

La llorona és, en part, un drama familiar sobre la caiguda en desgràcia d’un comandant acusat d’impulsar el genocidi indígena. 

Continueu llegint l'article aquí.