ESPECIAL La Directa: "Política en fallida, pes dels diners i petites experimentacions a les pantalles africanes"

25/05/2021

Ignasi Franch repassa en un article del suplement especial de 'La Directa' la programació del Festival de Cinema Llatinoamericà de La Mostra de CineBaix. 

La Directa edita un suplement digital especial dedicat al Festival de Cinema Africà de La Mostra de CineBaix. Durant els propers dies compartirem aquí els diferents articles publicats en aquest mitjà dedicats al festival. Avui comencem pel d'obertura, on Ignasi Franch fa un repàs general a la programació d'aquesta edició.

A continuació podeu llegir l'inici de l'article i aquí el podeu llegir sencer.

Es pot parlar de la vida sense parlar de diners en un món on el capitalisme no només és un sistema econòmic sinó també una manera de concebre el món? Alguns dels films presents a l’edició d’enguany de la Mostra de Cinema Africà de CineBaix, que tindrà lloc entre els dies 27 de maig i 6 de juny, aposten per visualitzar el pes fortíssim dels diners, i de l’absència d’aquests, en les vides de les persones desposseïdes i anònimes.

Pas d’or pour Kalsaka ens explica una història d’extractivisme. Tracta d’un punt concret de l’esclat de la febre de l’or extret per mitjà de la mineria industrial a Burkina Faso. Kalsaka és una zona basada en el cultiu agrícola que ha quedat arrasada per aquesta pràctica: s’han enverinat els aqüífers i el mateix sol on abans es conreaven els aliments que nodrien la zona. El documental és també una història de promeses incomplertes: l’explotació minera, duta a terme per una empresa europea, havia de comportar una gran inversió econòmica en estructures socials i en camins de desenvolupament de la zona. Del seu pas, diuen els habitants, només queda la destrucció d’un turó sagrat, un enorme forat, l’aigua malmesa pels productes tòxics, una infermeria i una escola sense equipament.

Continueu llegint l'article aquí.