Fermín Muguruza apadrinarà la presentació de La Mostra el dissabte 27

fermin_muguruza
19/10/2018

També presentarà la seva pel·lícula 'Black is Beltza', sobre la discriminació racial als Estats Units dels anys 60.

Ja queda menys perquè arribi La Mostra de CineBaix, i encara queden moltes sorpreses per anunciar. Algunes d'elles es donaran a conèixer el dissabte 27 d'ocubre, durant una presentació apadrinada per un convidat molt especial, a més de vell conegut del cinema santfeliuenc: Fermín Muguruza. El músic basc, que va participar en un parell d'edicions de La Mostra amb dos documentals de la sèrie Next Music Station (un ubicat a Palestina i l'altre al Líban), tornarà no només per compartir amb els espectadors algunes novetats de la programació, que tindrem del 8 al 18 de novembre, sinó també per presentar el seu nou i apassionant treball. 

Black is Beltza és el títol de la seva nova pel·lícula, un relat animat que recupera la història d'uns geganters de Pamplona, l'estampa típica de les festes de San Fermín, que van viatjar a Nova York el 1965. Des que va veure la fotografia d'aquestes figures tradicionals caminant per la cinquena avinguda de la ciutat estatunidenca, Muguruza va quedar impressionat. Però això no va ser el que va desencadenar la idea principal: en aquella desfilada, dos dels gegants van ser prohibits pel color de la seva pell. Efectivament, la situació racial al país era en aquells anys prou tensa, i es va obligar als pamplonesos a no mostrar en públic els seus gegants negres. D'aquí, el músic crea una història apassionant on tenen cabuda des de Malcolm X i els Black Panthers fins a la revolució cubana. 

Muguruza és un d'aquells artistes compromesos amb el món que l'envolta. Amb aquelles dues participacions a La Mostra es proposava donar a conèixer països com Síria, Bahrain, Iemen, Egipte o Tunísia a través de la música, i ara, tot i que emprèn un camí diferent a través del racisme i les revolucions a l'altre costat de l'oceà, ho fa amb un mateix objectiu: obrir una finestra als espectadors i espectadores perquè coneguin altres realitats, altres conflictes que ens permeten ampliar la nostra mirada cap al món

Dissabte 27, a les 19.30h, Fermín Muguruza estarà a les instal·lacions de CineBaix, on es presentarà la 12a edició de La Mostra de Cinema Internacional del Baix Llobregat (recordeu, del 8 al 18 de novembre!) i podrem gaudir, també, d'un cinefòrum sobre Black is Beltza.

No us ho perdeu!

[Fotografia: Christian González (Público)]