'Hamada' guanya el Premi del Públic del Festival de Cinema Africà 2019

fotograma_3_hamada
05/06/2019

El documental de l'Eloy Domínguez Serén ha convençut a bona part dels espectadors i espectadores. 

No hi ha festival a CineBaix sense el Premi del Públic. Aquest reconeixement ha esdevingut un dels aspectes més importants de La Mostra, a través del qual els seus espectadors i espectadores poden fer efectiva la seva opinió sobre les pel·lícules de la programació. Al Festival de Cinema Africà 2019 s'han pogut veure un total de 19 pel·lícules -de les quals 12 eren estrenes absolutes a Catalunya-provinents d'11 països diferents. Del 30 de maig al 3 de juny, van poder gaudir i reflexionar amb totes les històries que ens presentaven, des de la lluita pel futbol femení en un món patriarcal fins a documentals que ens recorden la història de figures històriques com la de Nelson Mandela (i també la de la seva dona, Winnie). 

Amb tot, la pel·lícula guanyadora ha estat Hamada, d'Eloy Domínguez Serén, amb una mitjana de 4,43 sobre 5 en les votacions dels assistents a la seva projecció. No és la nota més alta, però sí la que ha aconseguit un més consens més ampli amb la quantitat més gran de públic. La visita del director gallec va ajudar a contextualitzar millor la pel·lícula, que retrata les vides d'un grup de joves que viuen a un camp de refugiats al Sàhara, en una situació que, com ens explicava en una entrevista prèvia al cinefòrum, no ha avançat gens en els últims 40 anys. El sentit de l'humor dels seus protagonistes, que no deixen que la situació els amargui la seva joventut, ha convençut als que van estar a la projecció del passat dissabte. 

Com dèiem, hi ha hagut altres pel·lícules amb molt bones notes, tot i que menys quantitat d'espectadors. És el cas de El lobo de oro de Balolé de Chloé Aicha-Boro, una denúncia de les condicions laborals d'una pedrera de Burkina Faso que ha acumulat una nota de 4,75, mentre el documental Winnie de Pascale Lamche, sobre la dona de Mandela, aconseguia un 4,57. Segons l'equació que obté la mitjana entre nombre d'espectadors i notes rebudes, aquestes quedarien en tercera i quarta posició, només darrere de Rafiki de Wanuri Kahiu -que acumulava una nota de 4,43- i de la guanyadora final, Hamada

Amb aquest premi es tanca la 12a edició del Festival de Cinema Internacional del Baix Llobregat, que ha passat per la seva programació àrab (novembre), asiàtica (gener), llatinoamericana (març) i, finalment, l'africana. Quatre cites imprescindibles per conèixer millor no només el cinema d'altres parts del món, sinó també les seves problemàtiques i la seva cultura.