La crisi dels refugiats i el sector tèxtil, a debat a la Mostra de Cinema Asiàtic

mostra_cinema_asiatic_cineforum
15/01/2019

Entre els convidats hi haurà els periodistes Agus Morales (Revista 5W) i Laia Tresserra Comelles (Revista Opcions). 

La Mostra de Cinema Asiàtic ha preparat un cap de setmana únic. Del 24 al 28 de gener, les instal·lacions de CineBaix s'ompliran del millor cinema oriental (consulta la programació completa aquí), on no només hi haurà projeccions, sinó també debat. Aquesta és l'essència del Festival de Cinema Internacional del Baix Llobregat on s'emmarca aquesta mostra, la primera de les tres que es celebraran dins de la 12a edició del certamen (seguirà al març amb la Mostra de Cinema Llatinoamericà i al maig amb la Mostra de Cinema Africà). De moment, ens quedem a Àsia, on dues temàtiques específiques seran objecte de reflexió amb uns convidats d'excepció.

El primer dels cinefòrums tindrà lloc dissabte 26 de gener a les 18.30h. Després de la projecció de la pel·lícula Made in India: Sui Shaaga, la periodista i directora de la Revista Opcions, Laia Tresserra Comelles, iniciarà una conversa centrada al sector tèxtil i la necessitat de la seva reforma al continent asiàtic. Sota el títol de Sector tèxtil: La necessitat d'un canvi de paradigma, Tresserra parlarà d'aquesta situació insostenible on entra en joc l'esclavisme modern i la misèria i inseguretat dels treballadors i treballadores. La revista que lidera la periodista és una cooperativa sense ànim de lucre que impulsa el consum conscient, basat en els valors de sostenibilitat i la justícia social, i per tant no hi ha millor convidada que pogués parlar sobre la infinitat de canvis que necessita el sector, les misèries del qual continua ignorant la mostra societat consumista.

El segon cinefòrum del cap de setmana es titula Persones refugiades a Àsia, i aborda un tema que, com sabem, afecta milers de milions de persones en tot el món. El també periodista i director de la Revista 5W, Agus Morales, visitarà CineBaix per posar cara i ulls a aquesta crisi, i es centrarà especialment en la guerra a l'Afganistan, l'exili tibetà i l'èxode rohingya. Morales és col·laborador habitual de mitjans de prestigi com The New York Times, i és autor del llibre No somos refugiados (Cículo de Tiza). Però els seus coneixements no són només teòrics, sinó sobretot fruit de l'experiència en primera persona: va ser corresponsal per l'Agència EFE a l'Índia i Pakistan des de 2007 fins a 2012, i va treballar per a Metges Sense Fronteres a l'Àfrica i l'Orient Mitjà durant tres anys. La seva visita tindrà lloc després de la projecció de Funan, el diumenge 27 de gener a les 18.45h.

T'esperem als dos debats de la Mostra de Cinema Asiàtic per aprendre una mica més sobre la situació del continent, del que obrirem una finestra a través del cinema