La Directa edita un any més el monogràfic gratuït de La Mostra de CineBaix

la-directa-suplement-mediterrania-2019
03/11/2019

Durant el Festival de Cinema de la Mediterrània i el Llevant es podrà aconseguir a l'entrada de CineBaix. 

La Directa -diari català d’actualitat, investigació, debat i anàlisi- ha estat un dels grans col·laboradors de La Mostra de CineBaix en els últims anys. I és que tant el certamen com el mitjà comparteixen una filosofia comú de visibilitat dels conflictes que es produeixen més enllà de les nostres fronteres i ajudar als espectadors/lectors a entendre per què s'estan produint, amb una vocació final de transformació social. Dins de la sala de cinema, la cultura audiovisual actua com a canalitzador de totes aquestes idees i objectius, i així ho farà al Festival de Cinema de la Mediterrània i el Llevant, que es celebra del 7 al 17 de novembre amb una programació centrada a les històries provinents del nord d'Àfrica i l'Orient Pròxim

Com a cada nova programació de les quatre que formen La Mostra (seguiran l'asiàtica al gener, la llatinoamericana al març i l'africana al maig), el mitjà català ha preparat un monogràfic on s'exploren algunes de les temàtiques que també es podran veure a la pantalla del cinema de Sant Feliu de Llobregat. El crític de cinema Ignasi Franch obre aquest suplement especial amb un article sobre els elements més rellevants d'aquesta edició: Iran com a país convidat, les dones prenent cada cop més presència darrere de les càmeres i la guerra com a marc ineludible de les històries de les regions protagonistes.

El seu repàs a tots els títols que es podran veure aquest any dóna pas a un conjunt de texts que aborden temes imprescindibles pel moment actual. El periodista Ricard Gonzàlez escreiu sobre la revolució encallada d'Algèria i la situació que afronta el país de cara a les eleccions del pròxim 12 de desembre. D'altra banda, Marc Almodóvar (conegut de La Mostra, on va presentar el seu documental Khamsa, i també Tunísia: Justice in transition co-dirigit precisament amb Gonzàlez) signa un reportatge sobre la situació de tensió que es viu a l'estret d'Ormuz entre Iran i les grans potències com els Estats Units, que volen controlar el mercat del petroli sigui com sigui.

No massa lluny d'allà, la situació entre Israel i Palestina continua sense una solució clara, i la periodista internacional Clothilde Mraffko ens dóna a conèixer a un grup d'israelians que rebutgen els seus privilegis en solidaritat amb el poble palestí i als quals se'ls denomina "traïdors". Des de Rojava (conegut també com la Federació Democràtica del Nord de Síria o el Kurdistan sirià), el reporter freelance David Messeguer informa de com l'autogovern del territori lluita contra els intents de Turquia d'envaïr-los, en una batalla que està deixant desenes de morts i més de 250.000 desplaçaments. Per últim, Sara Manisera ens submergeix a les nits de Bagdad de la mà d'una nova generació que ha crescut amb la normalitat de la invasió nord-americana. 

Aconsegueix gratuïtament la teva còpia del suplement de La Directa al hall de CineBaix durant els dies del Festival de Cinema de la Mediterrània i el Llevant, a partir de la setmana vinent. T'esperem!