'La herida (The Wound)', un retrat LGTBI que va representar a Sudàfrica als Oscars, avui a La Mostra

laherida
25/05/2018

Digirida per John Trengove, ha estat una de les pel·lícules africanes més aclamades de la temporada, i només tens una oportunitat per veure-la a CineBaix!

El Cicle de Cinema Africà es va inaugurar anit amb una promesa: convertir-se durant quatre dies en una finestra oberta a les diferents realitats de l'Àfrica contemporània. Avui divendres, primer dia de programació d'aquesta tercera cita de La Mostra de Cinema Internacional del Baix Llobregat, tindrem tres projeccions molt especials, entre les que destaca la presència d'una de les pel·lícules més ben valorades de la temporada. Segons el crític de Fotogramas, Antonio Trashorras, un film "superb" i "un dels més audaços i intensos exercicis recents de cinematografia pura". Parlem de La herida (The Wound), pre-seleccionada per representar a Sudàfrica a la passada edició dels premis Oscar.

Dirigida per John Trengove, la pel·lícula explica la història de Xolani, un obrer solitari que participa al costat d'altres homes de la seva comunitat en un ritus iniciàtic tradicional per a joves que estan en els últims anys de l'adolescència: seran circumcidats i després "preparats" per a la vida d'un home de veritat. Tot canvia en aquest ritus amb Kwanda, un adolescent procedent d'una família benestant de Johannesburg, al qual tutelarà Xolani. La sensibilitat del nouvingut acaba revelant un relat amoròs amb altre dels nois, en un triangle tan emocionant com perillòs per les seves vides. Un Brokeback mountain africà, on s'exploren diferents tipus de maculinitats, fet que ja proposa la seva petita revolució: no hi ha una manera única de ser un home, o de crèixer o de respectar la cultura. 

La herida es podrà veure aquesta nit a la Sala 4 de CineBaix, a les 22h.

Però abans acollirem també dos esdeveniments igualment imprescindibles: la projecció del documental CC1682 de David Reznak, sobre la situació africana sota la dictadura del capitalisme, i el també relat documental Yo no soy tu negro de Raoul Peck, sobre el racisme als Estats Units. Amb aquest últim, a més, tindrem el plaer d'assistir a un debat posterior amb la fundadora de l'editorial catalana Raig Verd, Laura Huerga, que ja ens va donar ahir cinc cèntims de les temàtiques de la seva intervenció. 

No et perdis el primer dia del Cicle de Cinema Africà! I no t'oblidis de votar pel Premi del Públic!