La Mostra de CineBaix 2018 es presenta amb Fermín Muguruza i la pel·lícula 'Black is Beltza'

fermin_muguruza
28/10/2018

La sala 1 de CineBaix es va omplir per veure el documental del músic basc, així com per presentar la 12a edició de La Mostra. 

La presentació del documental d'animació Black is Beltza va omplir ahir la sala 1 de CineBaix. La presència del director, Fermín Muguruza, va generar molta expectació: més de 300 persones van assistir al cinefòrum aquest dissabte al vespre. Una proposta organitzada conjuntament pel Casal Popular Blanca Bardiera i CineBaix, que també va presentar La Mostra de CineBaix, que tindrà lloc del 8 al 18 de novembre.

Muguruza: "Black is Beltza és una pel·lícula contra el racisme"

El músic i cineasta basc Fermín Muguruza, que va ser membre de Kortatu i Negu Gorriak, va presentar ahir a Sant Feliu el seu documental acabat d'estrenar: Black is Beltza. Una pel·lícula d'animació que recupera la història d'uns geganters de Pamplona que van viatjar a Nova York l'any 1965, convidats a desfilar per la Cinquena Avinguda. Però no tots els gegants van poder desfilar: les autoritats d'Estats Units van prohibir que apareguessin en públic els gegants negres. A partir d'aquí, Muguruza crea una història apassionant protagonitzada pe Manex Unanue, que es mourà pes diferents esdeveniments que han marcat la història contemporània, i on tenen cabuda des de Malcolm X i els Black Panthers fins a la revolució cubana i la dictadura franquista. La banda sonora de la pel·lícula la posa el mateix Fermín Muguruza i Raül Refree.

Black is Beltza és també la novel·la gràfica de Fermín Muguruza, que ahir també es podia comprar a CineBaix i que aquest mes d'octubre s'ha estrenat als cinemes. A CineBaix es podrà veure també durant els propers dies. La presentació es va fer ahir dissabte amb una sala 1 plena de gom a gom per veure la pel·lícula i escoltar a Muguruza, que ja havia participat en un parell d'edicions de La Mostra de CineBaix amb dos documentals de la sèrie Next Music Station, un ubicat a Palestina i l'altre al Líban. De fet, Muguruza, ho va recordar ahir en la xerrada a CineBaix, afirmant que havia triat venir a Sant Feliu perquè "aquí hi ha una historia de tradició cultural de resistència".

Fermín Muguruza, que va fer tota la presentació en català, perquè va aprendre la llengua quan va viure una temporada a Sant Andreu, va descriure Black is Beltza com "una pel·lícula contra el racisme". Després de veure el documental, Muguruza va recitar un poema de Bertol Brecht, que va musicar Mikel Laboa, a qui la pel·lícula també homenatja. Va demanar al públic que l'acompanyés picant de mans i va explicar que era la primera cançó que va fer amb el seu grup Negu Gorriak. Muguruza va afegir que "venim de la resistència cultural que van fer gent com Mikel Laboa, que va estar censurat, com hem estat censurats nosaltres. La propera també estarà censurada, però potser la següent no". I va acabar amb un vers de Laboa que diu “trenquem la cadena i cantem tots junts".

La Mostra: 28 pel·lícules de 15 països diferents

El cinefòrum d'ahir va servir per presentar també la 12a edició de La Mostra de CineBaix, que se celebrarà del 8 al 18 de novembre. Durant deu dies es podran veure 28 pel·lícules (entre documentals, ficció i animació) de 15 països diferents, des d'Egipte al Líban, passant del Marroc, Palestina, Iran, Tunísia, Algèria, Iraq, Turquia o Síria. A més, La Mostra inclourà 6 presentacions de llibres i 8 debats. A més de la secció oficial, hi haurà la secció 'Des de l'altra riba', amb produccions catalanes, i 'Focus', una retrospectiva dedicada a la cineasta libanesa Nadine Labaki. La inauguració serà dijous 8 de novembre precisament amb l'últim títol de Labaki: Cafarnaüm. Les entrades i abonaments per La Mostra ja es poden comprar de manera anticipada a CineBaix o per internet: el preu d'una sessió és de 4 euros, els abonaments de 6 sessions (individuals o a compartir) costen 15 euros i l'abonament individual per a tota La Mostra costa 25. Per a socis i sòcies de CineBaix, l'entrada és gratuïta.

Text: Carme Verdoy.
Fotografia: Jordi Vinuesa.