'La noche de 12 años' guanya el Premi del Públic a la Mostra de Cinema Llatinoamericà 2019

la_noche_de_12_anos
02/04/2019

La pel·lícula d'Álvaro Brechner sobre la figura de Pepe Mujica ha aconseguit connectar amb el públic de CineBaix. 

El Festival de Cinema Internacional del Baix Llobregat sap que el cinema social i compromès, el que té vocació de canviar el món, no seria res sense els espectadors i espectadores que van a les sales a veure'l. És per això que des de fa algunes edicions els hi dóna la paraula per atorgar el Premi del Públic, una distinció que neix de les votacions recollides durant tot el certamen en finalitzar cadascuna de les projeccions. Comptats els vots i fetes les equacions corresponents respecte al nombre de passes, la Mostra de Cinema Llatinoamericà 2019 té una clara guanyadora.

Es tracta de La noche de 12 años, una coproducció entre Uruguai, Espanya i Argentina que ens situa a uns convulsos anys 70, on una figura comença a escriure la seva llegenda, que acabaria esdevenint un dels líders més estimats de Llatinoamèrica: Pepe Mujica. La pel·lícula, dirigida per Álvaro Brechner i protagonitzada per Antonio de la Torre, explica els anys -més d'una dècada, com assenyala el títol- que va passar empresonat sota la dictadura militar a l'Uruguai. L'ordre va ser precisa: "Com que no vam poder matar-los, els farem tornar bojos". Mujica i altres dos homes del grup rebel dels Tupamaros es trobaran aïllats del món en cel·les diminutes, encaputxats, lligats, en silenci, privats de les seves necessitats bàsiques, tot just alimentats i veient reduïts al mínim els seus sentits. Una experiència terrible, de la que el polític va poder salvar-se per convertir-se, el 2010, en president del país

El públic de CineBaix ha escollit aquesta pel·lícula amb una nota de 4,7, i va ser, a més, la més vista de tota la programació de la Mostra. Després del filme de Brechner han quedat altres títols amb molt bones puntuacions: Sergio & Serguéi d'Ernesto Daranas, amb una nota de 4,56; La familia de Gustavo Rondón Córdova, amb un 4,23; i finalment completa el pòdium Pájaros de verano de Ciro Guerra i Cristina Gallego amb un 4,08. 

Així tanquem aquesta nova edició de la Mostra de Cinema Llatinoamericà posant ja la mirada en la propera cita del festival santfeliuenc: la Mostra de Cinema Africà a finals de maig. Esteu atents al web i les nostres xarxes socials per saber-ne tots els detalls!