La tunisiana 'Noura's dream' inaugurarà el Festival de Cinema de la Mediterrània i el Llevant 2019

fotograma_nouras_dream
04/11/2019

Estrena exclusiva a Catalunya, la pel·lícula de Hinde Boujemaa es projectarà de forma gratuïta el dia 7 a les 19.30h. 

Queden només uns dies pel començament de la 13a edició de La Mostra de CineBaix amb la programació del Festival de Cinema de la Mediterrània i el Llevant, la primera de les seves cites anuals (la seguiran l'asiàtica al gener, la llatinoamericana al març i l'africana al maig). La cinematografia de les regions del Nord d'Àfrica i l'Orient Pròxim trobarà a les pantalles del cinema de Sant Feliu de Llobregat una finestra on explorar les seves històries, sovint absents a la cartellera més comercial, i reflexionar sobre els conflictes que es desenvolupen més enllà de les nostres fronteres. Amb un total de 25 pel·lícules provinents de 13 països diferents, des d'Egipte a Turquia, i fins a 14 estrenes a Catalunya i 2 estrenes exclusives a tot l'estat espanyol, la programació d'aquest any torna a ser la referència cultural de la comarca. 

El festival començarà aquest dijous 7 de novembre a les 19.30h amb la projecció gratuïta de la pel·lícula inaugural: Noura's Dream. El film de Hinde Boujemaa explica la història d'una dona que s'enamora d'un home mentre el seu marit és a presó. L'amor ha sorgit entre ells de forma espontània, en una relació molt més plena que la que Noura mai va tenir amb la seva primera parella, però la situació es complica quan aquest és posat en llibertat i ella és obligada per llei a continuar la seva vida matrimonial. El divorci no és una opció. En aquest triangle amorós en situa Boujemaa, que va presenta la pel·lícula als festivals de Toronto i Sant Sebastià. És el seu primer llargmetratge de ficció després d'alguns curts i un documental, It was better tomorrow, que també va rebre atenció internacional al Festival de Venècia.

Com explica la mateixa cineasta, la Primavera Àrab la va inspirar a iniciar la seva revolució personal, començant la seva carrera al cinema havent passat la frontera dels quaranta anys. En una entrevista amb Variety, Boujemaa explica com va decidir-se a posar noves històries a la gran pantalla, desafiant temes tabú com l'adulteri femení sense jutges morals i reivindicant la sexualitat de les dones en una societat que encara les considera ciutadanes de segona categoria. "En l'última dècada, hi ha hagut aquesta voluntat política de desenvolupar una nova generació de directores i promoure veus femenines, però, en un món ideal, els festivals no haurien d'assenyalar activament a les realitzadores: l'ideal seria que les dones s’aixequessin a la indústria igual que amb els seus col·legues masculins", declarava la cineasta al mitjà estatunidenc, amb l'esperança que la presència de dones als festivals més importants del planeta deixi de ser una miraculosa excepció.

El Festival de Cinema de la Mediterrània i el Llevant es celebrarà del 7 al 17 de novembre. T'esperem!