'Lágrimas de aceite' de Marc Gavaldà, estrena a CineBaix amb la presència del director

Lágrimas de aceite
14/03/2018

Aquest documental denuncia la contaminació petrolífera al voltant del riu Amazones, que afecta a la qualitat de vida de moltes comunitats indígenes.

"Ens diuen que no podem beure aigua del riu ni pescar, però no ens queda altre remei". Així ho afirma l'apu de la comunitat awajún de Pakun, a la riba del riu Chiriaco. Les seves paraules desprenen resignació i impotència per una situació vital que se'ls a escapa, a ell i a les comunitats que l'envolten, de les seves pròpies mans. La infraestructura de la indústria petroliera al cor de l'Amazònia ha tingut -i té- unes conseqüències desastroses per al medi ambient, i sobretot per la qualitat de vida dels habitants de la zona. Com continuar com si res quan un virus està infectant els recursos naturals que necessites per viure? I què si aquest virus no és tant la contaminació com l'avarícia i la irresponsabilitat d'uns pocs, per la desgràcia de molts?

Aquestes són les qüestions que apareixen a Lágrimas de aceite, un documental de denúncia d'una situació que acabarà essent insostenible, que tindrà la seva estrena a Sant Feliu de Llobregat en el marc del Cicle de Cinema Llatinoamericà de La Mostra de CineBaix. El seu director, Marc Gavaldà, estarà amb nosaltres divendres 16 per presentar el seu treball i aprofundir amb els espectadores i espectadores sobre les implicacions del que relata al mateix. Aquesta no és la seva primera pel·lícula: el català ha desenvolupat una dilatada carrera tant en el cinema -dirigeix documentals des de fa vora vint anys- com en la literatura -és autor de llibres com Viaje a Repsolandia (2006) o Patagonia petrolera, el desierto permanente (2008)-, construint un discurs combatiu i coherent amb els seus ideals i ajudant-nos a tots a comprendre millor els problemes de certes zones de Llatinoamèrica. De fet, els conflictes ambientals del petroli als pobles amazònics, temàtica d'aquest documental que podrem gaudir a CineBaix, és la seva especialitat com a llicenciat en Ciències Ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Amb aquest recorregut, qui millor que Gavaldà per llençar una mica de llum sobre aquest conflicte mediambiental? Aquest divendres, a les 20.30h, no et quedis sense fer la teva pregunta al director, i de poder veure el seu últim treball com a realitzador. Lágrimas de aceite donarà un dels moments més combatius d'aquest segon cicle de La Mostra.