L'anime japonès brilla a la programació del Festival de Cinema Asiàtic 2020

the-wonderland
25/01/2020

'The Wonderland' , El tiempo contigo' i 'Mi vecino Totoro', representants d'aquesta tradició animada. 

Al cinema asiàtic podem trobar una infinitat d'històries, gèneres i tècniques cinematogràfiques, però hi ha certes tendències que es diferencien i es poden associar fàcilment a cada país, des de la tradició del musical a l'Índia a l'estil de Bollywood fins al thriller sud-coreà més sorprenent. Però si parlem de cinema d'animació, és el Japó el país que més i millor ha desenvolupat una indústria consolidada al seu voltant, convertint l'anomenat anime japonès en un "gènere" propi reconeixible arreu del món. Sigui l'estil diferenciable dels dibuixos, les temàtiques de les històries o la relació indissociable amb la cultura i història del país, aquestes produccions que sovint adapten relats del manga (còmics) han sigut durant dècades (i encara ho són) una de les parts més rendibles de l'audiovisual japonès.

Ho comprovem amb l'èxit mundial recent d'una pel·lícula com Your name, un romanç adolescent amb esperit fantàstic que li va furtar a la imbatible El viaje de Chihiro el lloc de pel·lícula d'animació més taquillera de la història del Japó. El cineasta Makoto Shinkai va demostrar que aquest estil de cinema estava encara molt viu entre els espectadors i espectadores més joves, i ho ha demostrat de nou amb El tiempo contigo, la seva nova pel·lícula que forma part de la programació del Festival de Cinema Asiàtic de La Mostra de CineBaix. Del 23 al 27 de gener es podrà veure una selecció de cinema asiàtic on destaquen propostes com la de Shinkai, en la qual un estudiant d'institut es muda a Tòquio i coneix una noia que té el poder de controlar el clima. El japonès torna a explotar la seva especialitat, l'amor i la fantasia, en una pel·lícula que va ser seleccionada per representar al seu país en la categoria internacional dels Oscars. 

La selecció d'anime japonès a La Mostra continua amb la magnífica The Wonderland, la nova pel·lícula d'un altre veterà com Keiichi Hara, que es va poder veure en la passada edició del Festival de Sitges. En ella, coneixem a una nena amb poca confiança en si mateixa que un dia coneix un misteriós alquimista i el seu ajudant Pipo, que l'afegiran al seu equip per aconseguir la important missió de salvar Wonderland, un colorit món que es troba en perill. De nou, la màgia s'infiltra a aquestes propostes japoneses on habitualment dominen els relats d'iniciació, de pas a la vida adulta i mons fantàstics plens d'aventures. Així ho veiem, tot i que en un to una mica diferent, en la clàssica Mi vecino Totoro del mestre Hayao Miyazaki, un dels noms més importants del cinema del país. La pel·lícula, estrenada a 1988, s'ha vist dins del programa de La Mostra Educa reservat pels estudiants d'escoles i instituts que van visitar CineBaix el passat dijous. 

El Festival de Cinema Asiàtic ofereix l'oportunitat de gaudir d'aquestes pel·lícules tan característiques del Japó: El tiempo contigo es veurà avui dissabte a les 17.30h, i The Wonderland demà diumenge també a les 17.30h. No perdis l'oportunitat de submergir-te en els universos fantàstics que proposen, en un estil cinematogràfic que ha creat una comunitat de fans més enllà de les fronteres del Japó.