Les dones presents a La Mostra, davant i darrere de la càmera

la_mujer_del_animal
26/10/2017

Set pel·lícules de la programació estan dirigides per dones cineastes, i una dotzena tracten temes de gènere que formen part dels debats actuals més importants (des de la transsexualitat fins a la prostitució).

El món àrab, principal focus de La Mostra de CineBaix, encara està obrint pas al cinema escrit i dirigit per dones. A l'edició d'enguany comptarem amb un total de set dones cineastes, una xifra més reduïda del que ens agradaria, però que ens porten grans històries per reflexionar sobre temes tan importants com la prostitució, la crisi migratòria o la infertilitat. Elles son Annemarie Jacir (Duty), Raja Amari (Foreign Body), Aicha Macky (L'arbre sans fruit), Catalina Mesa (Jericó, el vuelo infinito de los días), Anahí Berneri (Alanis), Eliane Caffé (Hotel Cambridge) i Haifaa Al Mansour (La bicicleta verde).

Però també tindrem pel·lícules que, tot i no estar dirigides per una dona, tractem temes de gènere imprescindibles per l'actualitat. Parlem de títols com Félicité, d'Alain Gomis, amb un personatge femení protagonista molt valent i decidit; Kindil el Bahr, de Damien Ounouri, sobre l'assetjament d'un grup de nois a una dona a la platja; La mujer del animal, de Víctor Gaviria, sobre el segrest d'una dona a Medellín per forçar-la al matrimoni; o Una mujer fantástica, de Sebastián Lelio, la història d'una dona transsexual. Altres pel·lícules interessants en aquests aspectes són Las hijas de Abril, Tajrish... An unfinished story o La fuente de las mujeres.