Marroc-Espanya, una relació pendent

maria_rosa_madariaga
14/11/2018

La historiadora Maria Rosa de Madariaga va fer una xerrada diumenge centrada en la zona del Rif.

Fins el 18 de novembre La Mostra de CineBaix ha programat projeccions, xerrades i presentacions. Diumenge va ser el torn del documental El viaje de Khadija, de Tarik El Idrissi, que va guanyar al maig el Premi del Públic del Cicle de Cinema Africà de La Mostra. Explica la història de Khadija, una noia de pares marroquins però nascuda a Holanda. Desprès de la mort del seu pare, emprèn un viatge a Marroc que li servirà per retrobar-se amb la família i mirar de conèixer una mica la figura de la seva àvia Mamma Allal, a qui no va arribar a conèixer però de qui es diu que podia amb quatre homes i era temuda i respectada per tots. Les discussions amb els homes sobre feminisme i el paper de la dona a Marroc són molt reveladores d'una societat encara molt masclista però que es comença a obrir, fins i tot en un poblat del Rif allunyat de tot.

Desprès de la projecció del documental, Maria Rosa de Madariaga, historiadora experta en les relacions Espanya Marroc, presentà una conferència sobre la relació que Espanya va tenir i té amb el Marroc, en concret amb la zona coneguda com el Rif. Des del moment en què Espanya hi va crear un protectorat fins a la situació actual. Guerres i conflictes que encara avui configuren les relacions entre ambdós països. Va glosar la figura d'Abd el-Krim de qui va dir que si hagués guanyat la guerra i la República del Rif hagués prosperat, a Espanya no hi hagués hagut Guerra Civil. Qui sap. El que sí és clar és que Marroc va ser, com Espanya, una peça més en un trencaclosques mundial que encara ara decideix com i què hi passa. Des de Marroc, a la Setmana Tràgica de Barcelona i la Guerra Civil, tot està connectat.

El debat posterior va posar de manifest que en general, se'n sap poc d'aquells anys, però hi ha ganes d'entendre. Que la Història no és una mera narració cronològica de fets, sinó que el que ha passat defineix el que passa ara.

El proper acte programat per La Mostra serà dijous dia 15 i comptarà amb la presència de Míriam Hatibi que presentarà el seu llibre Mira'm als ulls. No és tan difícil entendre'ns.

[Crònica cedida pel Fet a Sant Feliu]

Text: Mireia Amigó.
Fotografia: Marc Rius.