'Parásitos', el fenomen sud-coreà de la temporada, es projecta al Festival de Cinema Asiàtic 2020

parasitos-pelicula
25/01/2020

La pel·lícula de Bong Joon-ho ha fet història a les nominacions als Oscars. 

La Mostra de CineBaix va començar la seva 13a edició el passat mes de novembre, amb el Festival de Cinema de la Mediterrània i el Llevant, i ja es troba immersa en la seva segona cita anual que recorre les cinematografies contemporànies més enllà de les nostres fronteres (y de Hollywood). El Festival de Cinema Asiàtic es celebra del 23 al 27 de gener amb l'objectiu d'obrir una finestra diferent per als espectadors i espectadores, on puguin conèixer noves cultures i conflictes que no massa sovint ocupen els titulars de premsa, i molt menys les pel·lícules de la cartellera. Un total de 17 títols de 12 països diferents ocupen la programació d'aquest any, que aniran acompanyats de fins a tres xerrades de periodistes experts en les situacions de països com les Filipines, l'Índia i Hong Kong.

En les projeccions que ja es duen a terme aquests dies de gener, trobem dins de la selecció una pel·lícula que tot cinèfil hauria de tenir controlada. Parlem de Parásitos, que ha tingut un recorregut d'infart en els últims mesos. Al maig va guanyar la Palma d'Or al Festival de Cannes, un dels grans reconeixements del món del cinema, i a poc a poc va conquerir les cartelleres de tot el món, especialment la nord-americana, que feia temps que no vivia un fenomen tan incontestable amb una producció asiàtica. La prova definitiva ha vingut per part dels premis més importants del país: els protagonistes van fer història guanyant el premi al millor elenc als SAG Awards, i ara s'encaminen cap als Oscars, on han aconseguit cinc nominacions (incloses les de Millor Pel·lícula i Millor Direcció) i on apareixen en totes les apostes per emportar-se'ls. La indústria estatunidenca ha acollit el film d'una manera inèdita i tenen totes les raons per fer-ho.

No és estrany que la pel·lícula de Bong Joon-ho (Okja, Snowpiercer) hagi enamorat a públic i crítica. El cineasta sud-coreà ens explica la història d'una família pobra que malviu en un pis baix a Seül, pagant les factures a força de treballs precaris i robant el wi-fi dels veïns, i que veu l'oportunitat de millorar la seva situació quan un dels fills aconsegueix una feina com a professor particular d'una jove d'una família rica. El pla comença a prendre forma quan cadascun dels quatre membres dels pobres acaben infiltrant-se en diferents treballs del servei domèstic de la casa dels rics, sense que els amfitrions sàpiguen que estan tots connectats. Però, són ells els paràsits als quals fa referència el títol? Parásitos és una reflexió sobre les desigualtats socials i de classe, on es mostra de forma molt visual (mitjançant moltes escales que pugen i baixen, per exemple) l'estructura amb la qual està formada la nostra societat. Bong critica durament aquesta situació fruit del capitalisme salvatge, en la qual uns tenen molt poc i d'altres en tenen massa. També com els que tenen molt poc són capaços de fer qualsevol cosa per no ofegar-se entre els deutes i els somnis frustrats. 

La pel·lícula, que ja es va estrenar fa uns mesos a les sales comercials, es podrà veure de nou al Festival de Cinema Asiàtic el pròxim dilluns 27 de gener a les 18.30h. Una oportunitat única per veure-la en pantalla gran abans que arribi la nit dels Oscars i es pugui confirmar com una de les pel·lícules més importants dels últims anys.