'Still Recording', l'aclamat retrat de la guerra de Síria arriba a La Mostra

still_recording
10/11/2018

Dos estudiants sirians retraten un suburbi de Síria en aquest film, que va enamorar la crítica del Festival de Venècia i també ho farà a CineBaix. 

Al món àrab, el gènere documental ha ajudat no només a entendre els conflictes que pateixen des d'una perspectiva externa, sinó també -i sobretot- a conèixer les experiències en primera persona de la societat civil, atrapada en diverses guerres i tensions socials al llarg del sud de la Mediterrània i el Llevant. La Mostra de Cinema Internacional del Baix Llobregat sempre ha estat una gran difusora d'aquest tipus de peces cinematogràfiques, farcides de coneixement i mirades crítiques al nostre món contemporani, i aquesta 12a edició que s'està celebrant fins al 18 de novembre no és una excepció. 

Entre els documentals que es projectaran podem trobar un molt especial: Still recording, de Saeed Al Batal i Ghiath Ayoub, neix d'una iniciativa estudiantil per convertir-se en un dels retrats més sincers i lúcids del cinema recent sobre la situació de la població siriana. Més de 450 hores d'imatges, enregistrades durant un període de quatre anys, prenen forma al muntatge final del film per mostrat tota la cruesa de la guerra civil de Síria, de la que els dos joves directors -i les seves famílies, amics i veïns- van ser testimonis. L'objectiu era deixar per la història una crònica de primera mà, acompanyant a un grup de rebels en les seves ofensives i dialogant amb ells i els seus dubtes. Perquè si d'alguna cosa no sobra al camp de batalla són les incerteses. 

Millor Pel·lícula del Festival de Cinema de Valdivia i guanyadora de cinc premis a la passada edició del Festival de Venècia, inclosos el Premi del Públic i el premi FIPRESCI de la crítica internacional, Still recording utilitza també un gran sentit de l'humor, una espurna d'ironia en mig de la barbàrie que els ha tocat viure. Amb pel·lícules com aquesta, plena d'honestedat i lluita, s'entenen millor les realitats contemporànies que ens envolten d'una forma quasi invisible. El gènere documental, del qual parlàvem a l'inici, adquireix més sentit que mai. 

El film es projectarà avui diumenge 11 de novembre a les 21.45h, i encara hi haurà una segona oportunitat el dissabte 17, també a les 21.45h.

No us la perdeu!