"THE STRANGER", la representant de Palestina als últims Oscar, es podrà veure els dies 19 i 20 de novembre dins La Mostra de CineBaix

15/11/2022

"THE STRANGER" - Ameer Fakher Eldin (Síria, Alemanya, Palestina i Qatar, 2021) - 112 min – Ficció – VOSE

Sinopsi: Un metge desesperat i sense llicència, que ha caigut en dinàmiques autodestructives, viu als alts del Golan ocupats. Quan es troba per accident un soldat ferit en la guerra de Síria, subverteix les escasses expectatives que el seu entorn diposita en ell.

El periodista cultural i crític de cinema Ignasi Franch ha tingut l’oportunitat de veure aquesta pel·lícula i la comenta a l’últim suplement de la Directa

A The stranger es posen en comú dos conflictes. La narració s’ambienta als alts del Golan, en una zona de la Palestina sota l’apartheid israelià que té frontera amb la Síria en guerra. El realitzador Ameer Fakher Eldin defineix un protagonista condicionat per una relació paternofilial enverinada. Adnan és un home que va formar-se per ser metge a Rússia, però que s’ha endinsat en una manera de viure autodestructiva i marcada per la desídia. El destí li ofereix una oportunitat de sentir-se útil quan creua el seu camí amb un fugitiu de la guerra siriana, però les possibilitats d’assolir una certa realització personal són escasses en el marc de la Palestina ocupada.

The stranger és un film inusualment solemne. Abunden els plans seqüència emprats com a eines per representar el pas del temps i l’evolució de les situacions sense fer ús del muntatge. Algunes escenes arriben a assolir una bellesa extraordinària que recorda la cerimoniositat d’un artista de la lentitud cinematogràfica com BélaTarr (Armonías de Werckmeister). Eldin podria haver confeccionat un poema fílmic, però opta per alternar les contemplacions estetitzants amb altres escenes que traslladen de manera més eixuta la frustració d’un home doblement esclafat pel poder del pare i de l’exèrcit colonitzador. The stranger s’allunya dels codis habituals del drama social i polític. També pren moltes distàncies amb la tendència d’agermanar el drama amb les narratives de tensió sostinguda i contrarellotge del thriller, conreada per històrics com els germans Dardenne (La chica desconocida) i per autors de generacions posteriors com Asghar Farhadi (Un héroe). 

Ignasi Franch @ignasifranch

Sessions: dissabte 19/11, a les 19.00 h / diumenge 20/11, a les 16.45 h                                                 

Més informació de la pel·lícula: http://mostra.cinebaix.cat/pellicula/stranger