Tast de música tradicional africana amb la kora i la carabassa, en la inauguració de l'edició de cinema africà 2024

04/06/2024

Com ja vam anunciar, la nova edició de cinema africà de La Mostra de CineBaix començarà amb la pel·lícula Dent pour dent, del senegalès Ottis Ba Mamadou, una sàtira sobre el masclisme en una societat patriarcal.

Abans de la projecció, hi haurà un tast de música africana amb la col·laboració de Cohesionart, que presentarà un esdeveniment especial amb Magdalena Maszek i Abdoulaye Camará, que tocaran la kora i la carabassa, acompanyant la narració poètica de Kelly Lua. Aquest acte de presentació s'ha format gràcies a la col·laboració d'actors i músics de procedències i cultures diverses, amb l'objectiu de mostrar com les arts poden unir i destruir prejudicis i barreres. L'esdeveniment pretén crear un espai on el públic pugui viure una experiència única que obri el camí per recuperar la seva essència i humanitat, demostrant que la interculturalitat és capaç de generar nous espais d'acostament i enteniment positiu, trencant els estereotips i les pors que ens separen.

La kora i la carabassa són instruments essencials en els pobles mandé de l'Àfrica occidental, especialment en societats com la mandinga, on tenen una gran rellevància cultural i social. La kora, un instrument de corda que només poden tocar els djelis, és coneguda per la seva capacitat d'obrir una línia de connexió i comunicació amb els nostres ancestres, permetent narrar la història a través de la seva música captivadora. La carabassa, utilitzada com a tambor, proporciona el ritme i la base que crea l'atmosfera necessària per organitzar aquest encontre màgic interdimensional. Aquests instruments no només són elements clau en les celebracions i cerimònies, sinó que també juguen un paper fonamental en la transmissió de coneixements i valors tradicionals, contribuint a mantenir la cohesió i la identitat de la comunitat.

Cohesionart, una entitat establerta a Catalunya amb seu a Sant Feliu de Llobregat des del 2018, es dedica a fomentar la interculturalitat i la cohesió social a través d'activitats amb impacte positiu. A més, desenvolupa projectes de cooperació a l'Àfrica occidental que abasten àrees com la innovació social, l'educació i la salut. A Sant Feliu, està duent a terme el programa "VIURE Sant Feliu DIVERSA", que promou la cohesió social destacant la interculturalitat com un factor positiu i una oportunitat per al creixement comunitari i la millora de la convivència ciutadana, en col·laboració amb entitats com AFAP, Comunalitats Urbanes i la xarxa de treball comunitari.

La inauguració serà el dijous 6 de juny, a les 19.30 h, a CineBaix.