Última oportunitat per veure 'Rara', un retrat de l'adolescència a una família poc convencional

rara_imatge
19/03/2018

La pel·lícula de Pepa San Martín és una de les opcions a l'últim dia de projeccions del Cicle de Cinema Llatinoamericà. No te la perdis!

Es titula Rara, però la seva història no en té, en realitat, res d'estranya. Al contrari, és una història que evidencia una realitat cada vegada més normalitzada, cada vegada més habitual: els nous models de família estan aquí per quedar-se. A l'òpera prima de la xilena Pepa San Martín, les protagonistes s'enfronten a la intolerància i la ignorància, els grans problemes encara latents a la nostra societat, però ho fan amb la convicció de que la llibertat a l'hora de prendre les seves pròpies decisions està davant de qualsevol tipus d'estigma social o prejudici. Elles són l'ànima d'aquesta pel·lícula tan inspiradora com, al mateix temps, realista. 

Rara explica la història de Sara, una adolescent de 13 anys que comença a tenir les preocupacions de qualsevol persona de la seva edat. Els primers contactes amb nois i les primeres decepcions, les classes de temaris impossibles i els riures al pati de l'institut, els problemes amb alguns companys massa estúpids i la sensació de soledat total, el qüestionament de les decisions dels pares i la rebel·lió hormonal... Tot això -i molt més- és el que esclata, com un volcà, als primers anys de l'adolescència. La pel·lícula podria ser un 'coming-of-age' clàssic, però té un detall que ho canvia tot: Sara viu amb la seva mare i la seva parella, que és una dona. El seu pare, representant aquí dels pitjors prejudicis socials, pensa que aquesta relació es la responsable dels problemes de Sara. Però no és així: l'adolescència és fotuda amb o sense relació lèsbica a casa. 

San Martín, que va guanyar amb aquesta pel·lícula el premi a Millor Pel·lícula Llatinoamericana al Festival de Sant Sebastià, impregna al relat amb una subtilesa magnífica, perquè la seva intenció no és crear un drama passat de rosca sobre les discriminacions que pateixen les persones no-heterosexuals, sinó mostrar com són els petits comentaris i les mirades casuals les que van erosionant la confiança de qui veu la llibertat sexual com una cosa normal. 

No et perdis Rara avui a les 19.30h a CineBaix, o fes una ullada a les altres dos projeccions -les últimes!- que tindrem aquesta tarda: Neruda, a les 17.30h, i Siembra, a les 21.15h.