'Un traductor': Quan la sanitat cubana va salvar les víctimes de Txernòbil

un-traductor
25/04/2020

La pel·lícula ja està disponible a la SALA 7.CINEBAIX.VIRTUAL, però només fins al 29 d'abril. 

En temps de crisi, hi ha qui tanca fronteres i hi ha qui ofereix ajuda. Ho veiem a la situació d'emergència sanitària a tot el món provocada per la COVID-19, i ho veiem també a la història real que explica la pel·lícula Un traductor, programada al Festival de Cinema Llatinoamericà 2020 (que es pot gaudir online a través de la SALA 7.CINEBAIX.VIRTUAL). A finals dels anys 80, després de la tragèdia nuclear de Txernòbil, milers d'afectats per la radiació van ser enviats a Cuba per rebre tractament mèdic. Per facilitar la comunicació entre els metges cubans i els pacients, un grup de professors universitaris d'estudis russos van ser transferits als hospitals per exercir de traductors. Aquest és el cas del protagonista, Malin, que va haver d'encarregar-se de la zona infantil, amb tota la duresa i desesperança que comporta, mentre intentava ser un bon marit i pare a casa. I qui millor per explicar la seva història que els seus mateixos fills?

Els germans Rodrigo Barriuso i Sebastián Barriuso posen en imatges aquest relat que es mou entre el retrat personal del seu pare i la crònica col·lectiva d'un moment de canvi per al poble cubà. Protagonizada per Rodrigo Santoro (vist a produccions nord-americanes com Love Actually o la sèrie Westworld), la pel·lícula converteix una successió de moments històrics, de Fidel Castro a la caiguda del mur de Berlín, en el context ideal pel camí d'aprenentatge del protagonista. No hi ha una voluntad per part dels Barriuso d'aprofundir en els temes més polítics o ideològics, sinó simplemente reflectir com va canviar la vida dels cubans després de la caiguda de la URSS, que va portar a un bloqueig comercial que va deixar a la nació manca de recursos de primera necessitat. Temps obscurs que veiem aquí acompanyats d'una altra lluita, la que lliuren entre la vida i la mort un grup de nens amb l'ajuda de Malin. Allà està, realment, el cor i l'ànima de la producció

Presentada al prestigiós Festival de Sundance i nominada a millor pel·lícula iberoamericana als Premis Forqué, Un traductor es pot veure a la plataforma de CineBaix durant un temps limitat: del 25 al 29 d'abril. No esperis fins a l'últim dia per gaudir d'ella i la seva emocionant història real, i consulta la resta de la programació excepcional de La Mostra de CineBaix!