Una aproximació al procés revolucionari de Bakur

bakur_ainsa_olivares
17/11/2018

Paula R. Ainsa i Adrià Olivares van presentar divendres a La Mostra de CineBaix el documental "El Sol del Nord. Construint l’autonomia a Bakur".

Aquest divendres, el Kurdistan tornava a ser protagonista a la secció Des de l’altra riba de La Mostra de CineBaix. Paula R. Ainsa i Adrià Olivares presentaven el seu documental El Sol del Nord. Construint l’autonomia a Bakur, produït per IVARDIA Produccions. Un contrapunt idoni a la cinta Comandante Arian de la directora Alba Sotorra, també presentada a la mateixa secció el passat dissabte 10 de novembre. Tanmateix, aquest cop l’objectiu estava enfocat cap a una altra de les diverses realitats kurdes.

El documental d’Ainsa i Olivares apropa a l’espectador al procés revolucionari que està vivint Bakur, la regió nord del Kurdistan, al sud-est de Turquia. La cinta fa una aproximació al nou paradigma que es viu en aquesta regió a través de diverses entrevistes, que serveixen de fil conductor.

Un nou paradigma: confederalisme democràtic

L’any 2015, diferents ajuntaments kurds van declarar l’autogovern bastant-se en el confederalisme democràtic. Un moviment social, polític i econòmic “que té com a eixos la democràcia directa, l'alliberament de la dona i l'ecologia social”. A més, es van alçar les anomenades autodefenses armades del jovent revolucionari. Tot això no va ser ben vist pel govern turc que va respondre amb repressió.

Un documental per a recollir experiències

El projecte va néixer el mateix 2015. Tal com van explicar ahir a La Mostra durant el debat amb el públic, aquell any les directores del film s’havien desplaçat a Turquia per tal de fer d’observadores internacionals en les eleccions de l’1 de novembre. Allà van trobar una realitat dual: el Kurdistan estava immers en un procés revolucionari, basat en la implementació d’un nou sistema social, polític i econòmic, i a l’hora patien la repressió de l’Estat turc. Per tal de “recollir aquestes experiències i dur-les arreu” van pensar a realitzar un documental, que ahir van presentar a CineBaix. “Una eina divulgativa” que té l’objectiu “d’entendre com es desenvolupa aquest moviment sota la coerció” d’aquest país.

[Crònica cedida pel Fet a Sant Feliu]

Text i fotografia: Jordi Vinuesa.