Una innovadora hibridació entre documental i ficció inaugurarà la 17a edició de La Mostra de CineBaix: cinema de la Mediterrània i del Llevant

20/10/2023

Una innovadora hibridació entre documental i ficció inaugurarà la 17a edició de

La Mostra de CineBaix: cinema de la Mediterrània i del Llevant

 

Ja podem avançar que la pel·lícula que inaugurarà la 17ª edició de La Mostra de CineBaix serà Las cuatro hijas (Les filles d’Olfa), de la directora i guionista tunisiana Kaouther Ben Hania.

Nominada a millor pel·lícula al festival de Canes i al de Valladolid, a Canes va guanyar el Golden Eye a la millor pel·lícula documental del festival.

A Las cuatro hijas, l’Olfa, tunisiana i mare de quatre filles, ens explica la seva vida, que es desenvolupa entre llums i ombres. Un dia, les dues filles grans desapareixen. Per suplir la seva absència, la directora Kaouther Ben Hania recorre a actors professionals i estableix un mecanisme cinematogràfic extraordinari destinat a revelar la història de l’Olfa i les seves filles. “Una innovadora hibridació entre documental i ficció”, segons el crític Fabien Lemercier, qui també en diu això:

“Fundada sobre la interacció i una pura hibridació, és una obra sorprenent, una revelació de molts patiments i d'un alliberament a través de les paraules d'un esquema d'opressió social de les dones profundament arrelat, les portes de sortida de les quals acaben sent de vegades atzucacs encara més terribles, però on l'esperança i l'energia demostren una impressionant capacitat de resiliència, més enllà dels cops que dona la vida. La pel·lícula és també el mirall dels remolins de l'amor maternofilial al qual Kaouther Ben Hania ret el més bonic homenatge rodant molt de prop les cares i les emocions, en plena confiança i complicitat entre dones.”

Kaouther Ben Hania va néixer a Tunísia i viu a París. Va estudiar cinema al seu país natal i més tard a la capital francesa. Al llarg de gairebé vint anys de tasca continuada, ha dirigit diversos curtmetratges, entre els quals Las sandías del jeque, que vam poder veure en una edició de La Mostra de CineBaix. També ha dirigit llargmetratges documentals i de ficció, tres dels quals han representat Tunísia als Oscar, i dos, El hombre que vendió su piel (que va aconseguir una nominació i també es va estrenar a Venècia) i Beauty and the dogs, s’han pogut veure a CineBaix en edicions anteriors de La Mostra, a més del curt esmentat abans.

Aquesta nova edició de cinema de la Mediterrània i del Llevant posa el focus en pel·lícules dirigides per dones, entre les quals destaquen les dues darreres d’aquesta directora tunisiana.

La sessió inaugural de la 17a edició de La Mostra de CineBaix: cinema de la Mediterrània i del Llevant serà el dijous 2 de novembre, a les 19.30 h.

Entrades a taquilla i a Internet