AILLEURS

Títol original 
AILLEURS

Estrena a Catalunya

Llengües: Àrab, francès, espanyol amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Després de perdre la seva família, Salem, un vell nòmada i exmilitant del Polisario, decideix deixar Tindouf i anar a morir a l’Aaiun, la terra on va créixer i que no ha trepitjat en 40 anys. De camí, es creua amb un senegalès indocumentat que intenta reunir-se amb la seva família a Casablanca. Sense jutjar-se, els dos homes comparteixen els seus sentiments, pors, esperances i dubtes. En aquesta terra de ningú neix una estranya amistat entre dos passatgers del vent, cadascun amb una idea del Marroc al cap, de vegades imaginari, d’altres nostàlgic, màgic, cruel i oníric, fora del temps.

(Festival de Cine Africano de Tarifa – FCAT)

Premis i seleccions
  • Festival de Cinema Africà, d’Àsia i d’Amèrica Llatina de Milà (FCAAAL) 2017
  • Festival de Cinema Africà de Tarifa i Tànger (FCAT) 2017
  • Festival Africlap 2017
  • MedFilm Festival 2016
Crítica

Ailleurs’, la travessia del desert d’Othman Naciri
 

Després del seu primer llargmetratge Saga, The Story of the Men Who Never Come, estrenat el 2014, Othman Naciri torna amb un nou curtmetratge, Ailleurs. Aquesta pel·lícula de 17 minuts segueix els destins creuats de dos personatges al mig del Sàhara.

El primer és Salem, un antic nòmada, antic activista Polisario que torna a Laayoune al Sàhara després de perdre la seva família als camps de Tindouf. Durant aquest viatge a peu que empren sol, es creua amb un senegalès sense papers que pretén unir-se a la seva família acabada de regularitzar a Casablanca.

"El projecte d'aquesta pel·lícula, rodat a la regió d'Ouarzazate, va néixer quan jo mateix vaig creuar el desert", explica Othman Naciri a HuffPost Marroc. "El desert és un lloc on pensem que no passa res, però en realitat hi passen moltes coses", afegeix.

A la seva pel·lícula cal veure-hi un posicionament polític, quan la qüestió del Sàhara i la de la regularització dels migrants clandestins encara són temes d’actualitat? "És una pel·lícula deliberadament neutral. No faig cap comentari sobre el caràcter marroquí del Sàhara, sinó que intento mostrar el costat humà darrere qualsevol qüestió política", es defensa.

Ailleurs va ser seleccionat per participar al festival MedFilm celebrat a Roma del 4 al 12 de novembre. La pel·lícula es presenta al calendari 41 anys després de la Marxa Verda, que ja havia inspirat el llargmetratge homònim de Youssef Britel l'any passat. [...]
 

Anaïs Lefébure – Huffpost Marroc

Sala: 
CineBaix Sala 2
CineBaix Sala 5

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Othman Naciri
Fotografia 
Hamza Gounin
Intèrprets 
Mohammed Ould Soussi
Moustapha Sall
Durada 
17 minuts
País 
Marroc
Gènere 
Ficció
Secció de La Mostra