‘Black Dog’, pel·lícula del xinès Hu Guan, guanyadora de la competència Un Certain Regard – Canes 2024
Tot i comptar amb una àmplia trajectòria amb més de 20 llargmetratges i sèries, el director de Cow (2009) i The Eight Hundred (2020) no havia aconseguit fins ara un reconeixement en grans festivals europeus com el que va aconseguir amb aquest notable film que es va quedar amb la màxima distinció de la segona competència oficial.
Després de sortir de la presó en llibertat condicional, Lang (un Eddie Peng que gairebé no proferirà paraula en tot el film) torna al seu poble natal al nord-oest de la Xina, molt a prop del desert de Gobi. No sabem quant de temps ha passat aquest home de 28 anys a la presó, però sembla que ha estat força, ja que aquesta exestrella de rock i famós motociclista de circ no és gaire ben rebut per uns quants veïns que qüestionen que estigui caminant per aquestes carrers després d'haver comès un assassinat.
La ciutat està en ruïnes i envaïda per milers de gossos de carrer. N'hi ha un -negre, és clar, d'aquí el títol- que suposadament té ràbia i pel qual fins i tot s'ofereix una sucosa recompensa, però Lang se’l quedarà i serà des de llavors el seu únic i sempre fidel company. El lloc entra en els plans oficials de desenvolupament i renovació edilícia (llegiu enderrocar gairebé tot el que hi ha per construir noves edificacions), però per a això cal netejar abans els carrers i per això es llancen brigades per acabar amb aquest “festival de gossos”.
Lang haurà de bregar amb mafiosos locals que se la tenen jurada, amb la policia que l'obliga a presentar-se cada moment a la comissaria i amb el seu pare alcohòlic que està molt a prop de la mort i amb qui ha perdut tot contacte fa temps.
Més enllà d'aquests elements que remeten al film noir, al drama familiar i una mica d'estètica de western, la bella, dolorosa i malenconiosa Black Dog resulta sobretot un fresc a-la-Jia-Zhangke (el cèlebre director té un paper secundari a la pel·lícula) sobre els fenomenals canvis socioeconòmics a la Xina que no casualment està ambientat pocs dies abans de l'inici dels Jocs Olímpics de Beijing 2008, moment en què el gegant asiàtic va intentar enlluernar el món. Allà, a Gobi, lluny de les urbs de moda, on el vent arrasa i els personatges lluiten contra moltes precarietats, hi ha un circ que se'n va, un zoològic que es tanca (Lang haurà d'encarregar-se d'un tigre) i barris sencers que desapareixen i poblacions que són relocalitzades a la força. La fi d’una era.
Diego Batlle – otroscines.com