CIUDAD DE DIOS

Títol original 
CIDADE DE DEUS

Ciudad de Dios 2002 Subtitulada Español

Llengües Portuguès, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Adaptada de la novel·la de Paolo Lins, retrata el creixement del crim organitzat a Cidade de Deus, un suburbi violent de Rio de Janeiro, entre finals dels anys seixanta fins a principis dels vuitanta. El protagonista de la pel·lícula és aquest barri, un dels més perillosos de la ciutat de Rio. El narrador és el Buscapé, un jove negre massa fràgil i tímid per a una vida criminal però amb prou talent per tenir èxit com a artista i fotògraf. Veiem a través dels seus ulls el desenvolupament de la vida, les baralles, l'amor i la mort dels personatges els destins dels quals s'allunyen i es creuen amb el pas del temps. (El Séptimo Arte)

Premis i seleccions

74 premis. Els més importants són aquests:

  • Premis Bafta 2002: millor muntatge
  • Festival internacional de l'Havana 2002: nou premis
  • Premis del Cercle de Crítics de Cinema de Nova York 2003: millor pel·lícula estrangera
  • Premis de l'Associació de Crítics de Cinema de Toronto 2003:  millor pel·lícula estrangera
  • Premis British Independent Film 2003: millor pel·lícula estrangera independent
  • Premis de l’Associació de Crítics de Cinema de Chicago 2004: millor pel·lícula en llengua estrangera

50 nominacions (entre les quals, a 4 premis Oscar).

Crítica

La jungla d'asfalt

Duríssim film brasiler sobre la vida a Cidade de Deus, un dels suburbis més deprimits de Rio de Janeiro. Fernando Meirelles parteix d'una novel·la de Paulo Lins, que incorpora elements de la seva experiència personal quan vivia entre faveles miserables. Amb múltiples personatges, gairebé tots negres i mulats, molts nens i adolescents, la majoria de menys de 20 anys, el fil conductor és el personatge del Buscapé. A través de la seva mirada en tres temps –finals dels 60, els 70, principi dels 80– assistim a la degradació pel narcotràfic d'una barriada ja per si mateix miserable.

Meirelles roda sense concessions. Ni un mil·ligram de sentimentalisme, res que tranquil·litzi la consciència d'un públic ja per si mateix letàrgic davant les tragèdies del món. Domina un estudiat aire documental. De l'època, narrada amb classicisme, en què el Buscapé és una criatura i encara s'entreveuen en ell i els seus companys vestigis d'innocència, es passa als anys, comptats amb càmera nerviosa, en què es converteix en adolescent, quan la droga campa en llibertat i la violència aconsegueix extrems inaudits. A la pel·lícula hi caben tots els excessos: l'ús d'armes a una edat primerenca, la promiscuïtat sexual, les lleialtats mal enteses, la venjança… I aquí pugnen per sortir alguns trets d'humanitat. Però falten les oportunitats d'alfabetització o aprenentatge d'un ofici, capaces de salvar els que podríem anomenar “infants de l'infern”. Només el Buscapé sembla tenir al seu abast una taula de salvació, gràcies a la seva afició a la fotografia. La intenció de Meirelles, que l'espectador miri directament a l'horror, està aconseguida. Encara que sigui de vegades a costa de ferir, la fuetada no deixa indiferent.

Actors de si mateixos

La majoria dels actors són no professionals i coneixedors en carn pròpia del que explica el film, fet que ajuda en gran manera a la credibilitat. El meritori guió de Bráulio Mantovani introdueix claredat en una història complicada, el repartiment coral de la qual, amb entrellaçament múltiple de subtrames, es prestava a la confusió.

 

Redacció – decine21.com

Tipus de sessió: 
Presencial

Sessions presencials programades

dilluns 27 Mar - 18.45
Sala: 
Sala 2

Fitxa tècnica

Guió 
Braulio Mantovani (novel·la: Paulo Lins)
Fotografia 
César Charlo
Intèrprets 
Alexandre Rodrigues
Leandro Firmino
Phellipe Haagensen
Douglas Silva
Seu Jorge
Jonathan Haagensen
Matheus Nachtergaele
Jefechander Suplino
Alice Braga
Emer-son Gomes
Luis Otávio
Babu Santana
Gero Camilo
Durada 
130 min
País 
Alemanya
Brasil
França
Gènere 
Drama
Música 
Antonio Pinto
Ed Cortes