Divine Wind

Títol original 
Rih rabani

Llengües: Àrab, amb subtítols en català

Fitxa tabs

Sinopsi

El jove Amine (Mohamed Oughlis) i l'enigmàtica Nour (Sarah Layssac) són convocats per extremistes per participar en una acció armada contra una refineria al desert del Sàhara. Abans no es coneixien, però la missió els uneix i entre ells es crea una connexió cada cop més intensa i profunda. Però la seva relació pot posar en perill la seva missió. (adorocinema.com)

Premis i seleccions

Festival de Cinema de Toronto 2018 – Secció Masters

Crítica

2018.09.11 - TORONTO 2018: L'algerià Merzak Allouache signa la seva obra més política, sobre una parella de terroristes de l'ISIS que planeja un atemptat en una refineria de petroli d'Algèria

El Festival de Toronto va acollir l'estrena mundial del nou llargmetratge del cineasta algerià Merzak Allouache a la secció Masters. Divine Wind està protagonitzada per dos terroristes de l'ISIS que planegen atemptar en una refineria de petroli d'Algèria. La ficció ofereix el seguiment psicològic d'aquesta parella de suïcides, centrant-se en els dubtes existencials o les reafirmacions que la missió els despertarà des del moment que es troben per primera vegada fins a la vigília de l'atemptat.

La trama de Divine Wind, embellida mitjançant una portentosa fotografia en blanc i negre a càrrec de Mohamed Laggoune, transcorre gairebé íntegrament en el claustrofòbic interior d'una casa perduda al mig del desert algerià del Sàhara. En aquesta llar, prop de la ciutat de Timimoun, s'allotja Armine (Mohamed Oughlis). El jove espera l'arribada del seu superior: una misteriosa dona siriana anomenada Nour (Sarah Layssac) que ha perdut tota la seva capacitat de sentir empatia cap a qualsevol ésser humà.

Des del principi, Nour imposarà les regles, i tractarà Armine com un soldat de rang inferior. No obstant això, a mesura que transcorrin els dies tancats en aquesta base secreta, esperant l’entrega dels explosius que portaran altres membres de l'Estat Islàmic, Armine desenvoluparà una perillosa fascinació cap a la seva companya. Una admiració que finalment acabarà transformant-se en atracció i posarà en perill la integritat de la missió. Per contra, els dubtes d’Armine sobre el sentit de la missió, radicalitzaran encara més el comportament i els ideals de Nour.

En aquesta pel·lícula, probablement l'obra més política de la seva carrera, Merzak Allouache segueix el camí de l'exploració de la radicalització de l'islam que el cineasta va inaugurar amb el seu film anterior Investigating Paradise: un documental basat en entrevistes a musulmans, on els interrogats havien de definir què era el paradís per a ells, així com defensar o negar si després de la seva mort hi hauria 72 verges esperant-los com els va prometre l'Alcorà. Tots dos films, encara que especialment Divine Wind, reflecteixen la preocupació i l'opinió personal del director sobre un assumpte de gran actualitat: l'extremisme i el fanatisme religiós estès en la comunitat àrab.

Carlota Moseguí – cineuropa.org

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Merzak Allouache
Fotografia 
Mohamed Laggoune (B&W)
Intèrprets 
Abdelatif Benahmed
Hacène Benzerari
Sarah Layssac
Mohamed Oughlis
Durada 
96 min
País 
Algèria
França
Líban
Qatar
Gènere 
Drama