El Sol del Nord. Construint l’autonomia a Bakur

Títol original 
El Sol del Nord. Construint l’autonomia a Bakur
Títol en català 
El Sol del Nord. Construint l’autonomia a Bakur

TRÀILER 'El Sol del Nord. Construint l'autonomia a Bakur'

Llengües: Kurd, turc, anglès, català, amb subtítols en català

Fitxa tabs

Sinopsi

Es diu que al Kurdistan el sol neix per l’oest, en referència al procés revolucionari de Rojava, “oest” en kurd. Aquesta regió autònoma de Síria és coneguda arreu del món perquè ha estat capaç d’autogovernar-se democràticament i de defensar-se enmig d’un país en guerra. Aquest documental és una instantània de la seva germana i veïna, Bakur, la regió nord del Kurdistan, al sud-est de Turquia, que també es troba immersa en la seva pròpia lluita per una vida digna. (ivardia.org)

Sobre la pel·lícula

"El Sol del Nord", el documental sobre l'autogestió al Kurdistan turc

El documental El Sol del Nord, d’Ivardia Produccions, aborda la lluita política i l'autogestió del Kurdistan turc abans i després del cop d'estat fallit contra el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, després del qual es van desmantellar la majoria d'iniciatives populars del territori.

En una entrevista amb l'agència EFE, la codirectora del documental, la catalana Paula Rubio, explica que Erdogan "va aprofitar el cop per fer un atac brutal contra el moviment kurd", destituint gairebé un centenar d'alcaldes del Partit Democràtic dels Pobles ( HDP) i deixant les alcaldies en mans de funcionaris de l'Estat turc.

El documental [...] va ser gravat entre setembre i desembre de 2015 durant un viatge d'un grup solidari amb el Kurdistan, en què va participar Rubio, i inclou imatges filmades a posteriori per altres usuaris.

Bakur, "nord" en kurd, és la regió del Kurdistan situada a l'interior de Turquia, i, segons el documental, els seus habitants treballen per autoorganitzar-se sota el paradigma del confederalisme democràtic, basat en la democràcia directa, l'ecologisme i l'alliberament de la dona.

Aquest concepte ideològic, impulsat pel fundador del Partit dels Treballadors del Kurdistan, Abdullah Öcalan, és compartit amb els altres territoris kurds, distribuïts entre Síria, l'Iraq i Iran, on s'aplica poc o molt segons la situació regional.

Després del que van veure sobre el terreny, Rubio i altres membres del grup van decidir rodar el documental per "portar aquests testimonis a Catalunya", perquè pensaven que potser la informació sobre el moviment kurd de Rojava, el Kurdistan sirià, arribava més aquí, però no la de Bakur.

Malgrat que la majoria d'iniciatives que mostra el documental, entre elles cooperatives de consum, grups feministes i plataformes ecologistes, han estat desmantellades, Rubio diu que van creure que "era una història que calia explicar, encara que fos trista".

(kurdistanamericalatina.org)

Sala: 
Sala 2

Fitxa tècnica

Intèrprets 
Documental
Durada 
65 min
País 
Espanya
Gènere 
Documental
Producció 
IVARDIA Produccions