Fuego en el mar

Títol original 
Fuocoammare
Títol en castellà 
Fuego en el mar

Fuego en el mar - Trailer español (HD)

Llengües Francès i anglès, amb subtítols en castellà

Fitxa tabs

Sinopsi

Gianfranco Rosi (Sacro GRA) dirigeix aquest documental centrat en el drama dels refugiats que arriben a l'illa siciliana de Lampedusa, tota una metàfora dels somnis, esperances i desgràcies de milers d'emigrants.

El punt més meridional d'Itàlia s'ha convertit des dels anys 90 en un important punt de desembarcament d'immigrants. En aquests vint anys han mort més de quinze mil persones, ofegades en les seves costes mentre intentaven arribar a Europa, per així trobar un refugi que els allunyi de la guerra i la fam. (Sensacine)

Crítica

"Fuocoammare": la infància de Samuele

El drama humanitari dels refugiats a Lampedusa, tragèdia i vida quotidiana d’un poble

No importa el segle, el destí de l'illa de Lampedusa esquiva la vida pacífica de poble petit que podria suggerir la seva extensió, o les seves costes blaves de la Mediterrània. Els seus vint quilòmetres quadrats, la seva geografia africana i el seu passaport italià la van convertir en els últims anys en horitzó de salvació per a milers de migrants africans, que es juguen les seves vides per fugir de països en guerra, intent cec per arribar a Europa. Fuocoammare (‘Fuego en el mar’), el documental de Gianfranco Rosi, Ós d'Or a Berlín, transmet amb austeritat commovedora aquest drama sense fre.

Irremeiable com el destí mateix de Lampedusa és el de Rosi, la ruta personal del qual el converteix en un actor vital de la història que explica. Eritreu va haver d'abandonar els seus pares i el seu país africà enmig de la guerra, als 13 anys. Refugiat a Roma va viure després a Istanbul i es va tornar cineasta a Nova York. Amb Boatman va seguir en un pla únic el trajecte d'un canoer parlant a càmera mentre remava el Ganges i a Sacro GRA va recórrer el complex anell d'autopistes que envolta la ciutat de Roma. La seva mirada d'autor es potencia a Fuocoammare.

Potser per això ha triat la innocència de Samuele, el nen que juga amb els seus tiradors, la seva família de pescadors, la seva vida quotidiana entre radars i anomenats desesperats que ell no escolta, per explicar aquesta història. Així segmenta la seva pel

Tipus de sessió: 
Online

Sessions online programades: 

divendres 20 nov. a dilluns 30 nov.

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Gianfranco Rosi
Fotografia 
Gianfranco Rosi
Intèrprets 
Maria Signorello
Francesco Mannino
Giuseppe Fragapane
Francesco Paterna
Durada 
108 min
País 
França
Itàlia
Gènere 
Documental
Drama
Secció de La Mostra