GURUMBÉ. CANCIONES DE TU MEMORIA NEGRA

Títol original 
Gurumbé, canciones de tu memoria negra
Títol en castellà 
Gurumbé, canciones de tu memoria negra

Tráiler de 'Gurumbé, canciones de tu memoria negra' | lavozdelsur.es

ESTRENA A CATALUNYA
Llengua: Espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Amb l'explotació comercial d'Amèrica, milers d'africans són portats a Espanya i Portugal per ser venuts com a esclaus. Alguns seran exportats a les colònies i d’altres es quedaran a les ciutats. Aquests últims formaran una població que anirà guanyant el seu espai en la societat, enfrontant-se des del principi a la seva situació d'esclaus i als forts prejudicis racials. El documental rescata de l'oblit la història de l'esclavitud africana a la Península Ibèrica, ressaltant el protagonisme que, al costat d'altres col•lectius marginals, va tenir en la nostra història i la nostra cultura. (filmaffinity.com)

Premis i seleccions

8 candidatures als Premis Goya 2018

Millor pel·lícula, millor direcció de fotografia, millor pel·lícula documental, millor direcció novella, millor muntatge, millor guió original i millor so

Premis Espiello 2017

Premi Espiello al millor documental i Premi Espiello Boltaña al documental millor valorat pel públic

Festival Internacional de Cinema de São Paulo, Brasil 2016

Festival de Cine Iberoamericano de Huelva, Espanya 2016

Crítica

La cinta, dirigida per Miguel Ángel Rosales, analitza el fenomen esclavista a la comunitat  i no para de recórrer festivals de tot el món

 

El documental Gurumbé, canciones de la memoria negra, dirigit pel de Jerez Miguel Ángel Rosales, no para de donar voltes pel món. Ja s'ha estrenat a la Seminci, la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid, i pròximament farà el mateix al Festival Internacional de Cinema de Sevilla (6 de novembre), el Festival Iberoamericà de Huelva, i després creuarà les nostres fronteres per projectar-se a Brussel·les (Bèlgica), Londres (Anglaterra) o Nova York (EUA), ciutat aquesta última on es podrà veure l'1 i l'11 de desembre al Teachers College de la Universitat de Columbia, dins l’African Diaspora Film Festival (ADFF).

El primer llargmetratge del director de Jerez, en format documental, li ha costat ni més ni menys que quatre anys de treball i explica el fenomen de l'esclavisme a Espanya, sobretot a Andalusia, i la influència que va tenir en les tradicions i en la cultura. "Caldria tenir aquesta consciència que Àfrica és molt més a prop del que creiem. Aquest tren meravellós que va des de Sevilla fins als Puertos, la Baixa Andalusia, té una genètica africana molt important. Àfrica està sota la pell, està molt a prop", assenyalava Rosales a lavozdelsur.es en una entrevista publicada fa uns mesos.

"Em sentiria molt satisfet si servís per obrir un debat sobre la identitat d'aquest país, o que almenys servís a aquest debat històric sobre qui i què som", apunta el director de Jerez, que en el seu documental parla d'una esclavitud "diferent" , ja que al seu entendre "participen d'alguna manera en la vida de la ciutat, entren i surten de les cases, venen, fan petits treballs per als seus amos..."

"L'únic espai de llibertat que se'ls deixa és el religiós i això fa que formin germandats com a espais de comunitat i de visibilitat cap a l'exterior. És bastant probable que d'aquí vinguin moltes de les verges negres i dels sants negres que hi ha a Andalusia, per exemple a Jerez tenim La Merced". L'esclavitud, sobretot formada per població negra, explica Rosales, va contribuir a engrandir les fortunes de molts comerciants de l'època.

Amb aquest documental, Miguel Ángel Rosales intenta trencar l'oblit històric que hi ha al voltant d'aquest tema. El documental, diu el seu creador, inclou "sobretot històries expressives que probablement han quedat en la nostra forma de moure'ns, a la cuina, en molta de l'espiritualitat i religiositat que tenim aquí al sud, i crec que es pot rastrejar en la música . No és que el flamenc vingui de la música negra però probablement molts pals del que avui significa el flamenc tenen una base molt important en balls que van portar a Andalusia els esclaus negres".

lavozdelsur.es (1-11-2016)

Sala: 
CineBaix Sala 4

Fitxa tècnica

Guió 
Miguel Ángel Rosales
Fotografia 
Eduardo Montero
Durada 
72 minuts
País 
Espanya
Mèxic
Portugal
Senegal
Gènere 
Documental
Producció 
Intermedia Producciones
Secció de La Mostra