El documental 'Hasta que se apague el sol' explica la història
de Luz Marina Bernal (mare de Soacha) i d’Albeiro Camayo, líder indígena
El documental Hasta que se apague el sol, guanyador de la Biznaga de Plata a millor direcció al Festival de Màlaga, és un tribut per als milers de vides innocents que han estat arrabassades per una guerra que no els pertanyia. A través de les històries dels seus dos protagonistes, exposa davant dels ulls dels espectadors una realitat que es viu diàriament a les regions descentralitzades del país.
Luz Marina Bernal, una de les víctimes dels mal anomenats falsos positius (assassinats extrajudicials), que arran de l'assassinat del seu fill el 2008, va crear amb altres mares el grup Mares de Soacha. Unides van començar a denunciar l'Estat per la mort dels seus fills, desvelant en el procés un crim profundament arrelat i sistemàtic.
Albeiro Camayo és un líder històric del poble nasa [poble amerindi també anomenat páez], el qual, impulsat per una profunda connexió amb la terra, porta un dels processos de resistència sense armes més reconeguts a tota Amèrica Llatina. Tota la comunitat s'uneix a la Guàrdia Indígena per salvaguardar la Mare Terra, resistint activament a usurpacions, enfrontant-se a grups armats, a multinacionals, a terratinents i a la violència de l'Estat.
Amb aquest documental del director Jonas Brander s'evidencia l'alarmant augment de la violència als territoris indígenes com al Cauca [zona andina del sud-occidental de Colòmbia], on s'han registrat des del 2023 més de 1.224 víctimes d'assassinats, reclutament de menors i desplaçament forçat.
Simultàniament, es retrata la recerca per la justícia de les més de 6.400 víctimes d’assassinats extrajudicials per agents de l’Estat, que roman com una ferida oberta.
“Rodat al llarg de 7 anys i completament autofinançat, aquest, el meu primer llargmetratge, creu en un cinema documental que obre espais d'aprenentatge, de diàleg i de pràctiques comunitàries. Cinema com a espai de transformació per un món més humà”, afirma Jonas Brander.
Cristian Galicia – radionica.rocks