LLEGARON DE NOCHE

Títol original 
LLEGARON DE NOCHE

LLEGARON DE NOCHE - TRÁILER OFICIAL (HD)

Llengües Espanyol i anglès

Fitxa tabs

Sinopsi

A El Salvador es viu l'horror de la guerra civil. El 16 de novembre de 1989, enmig del conflicte armat, un grup d'homes entra a les instal·lacions de la Universitat Catòlica i assassina brutalment sis sacerdots jesuïtes espanyols i dues dones a sang freda. Qui són els responsables d'aquesta matança? (Sensacine)

Sobre la pel·lícula
Crítica

Mentir li hauria estat més fàcil

[...] Narrada en to de thriller la pel·lícula, que recull els esdeveniments que van esglaiar tota una generació, és, més enllà del seu rerefons polític i social, una història de personatges, de la seva lluita per la veritat i la justícia en un país en guerra i del seu afany per superar aquest moment d’horror.

Juana Acosta dona vida a la Lucía, l'empleada de la neteja que fortuïtament va presenciar la matança sense que els assassins se n’adonessin. Una dona anònima i valenta entestada que prevalgui la veritat. Amb ella, el colombià Juan Carlos Martínez en el paper del seu marit i lleial company de viatge.

Carmelo Gómez encarna el Pare Tojeira, l’altre protagonista viu de la història, sempre disposat a buscar l’entesa, en defensa de la veritat i la justícia. Per la seva banda Ben Temple interpreta l'apassionat i bel·ligerant Pare Tipton, probablement un dels més influents de l'època als Estats Units, mentre que Karra Elejalde interpreta el Pare Ellacuría, el sacerdot basc que juntament amb els seus companys de la Companyia de Jesús proclamava la teologia de l'alliberament donant veu als més desafavorits, fent front tant a la guerrilla com a la fèrria dictadura militar que governava el país en aquell moment.

Amb guió de Daniel Cebrián, escrit després d'un exhaustiu treball que ha suposat diversos anys de documentació i en què ha col·laborat el mateix Tojeira, la història de Llegaron de noche cobra plena actualitat quan s'ha reobert el cas a El Salvador fa tot just unes setmanes, després de l'anul·lació l'any passat del procés contra els autors intel·lectuals de l'assassinat.

El rodatge va coincidir de ple amb el judici celebrat a l'Audiència Nacional d'Espanya i en què l'excoronel i exviceministre de Seguretat Pública d'El Salvador, Inocencio Montano, un dels militars salvadorencs implicats en el crim, extradit al nostre país per EUA fa tres anys, va resultar condemnat a 133 anys i 4 mesos de presó per l'assassinat dels jesuïtes espanyols aquella nit del 15 al 16 de novembre de 1989.

Mentrestant, l'única testimoni dels fets continua fora d'El Salvador en un lloc discret que encara prefereix no donar a conèixer, on ha refet la seva vida.

"El meu naixement a El Salvador, la meva educació amb els jesuïtes i l'admiració que sentia per Ellacuría i el seu grup, són a l'origen d'aquesta pel·lícula", afirma Imanol Uribe. "El cas Ellacuría, la matança dels jesuïtes a El Salvador el 1989, és un dels esdeveniments informatius que personalment més m'han impactat en el moment de conèixer-lo. A la meva memòria ocupa el mateix rang de sorpresa i desconcert que em van produir en el seu dia l’assassinat del president Kennedy o la mort de Carrero Blanco", conclou.

[...]

elseptimoarte.net (via Karma Films) -26/1/2022

Tipus de sessió: 
Presencial

Sessions presencials programades

dijous 24 Mar - 19.30
dilluns 28 Mar - 17.00
Sala: 
CineBaix Sala 2

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Daniel Cebrián
Fotografia 
Kalo Berridi
Intèrprets 
Juana Acosta
Carmelo Gómez
Karra Elejalde
Angel Bonanni
Harlys Becerra
Gerald B. Filmore
Christian Esquivel
Rodrigo Villagrán
Ivan Gisbert
Manu Fullo-la
José Roberto Díaz
Eric Francés
Durada 
107 min
País 
Colòmbia
Espanya
Gènere 
Drama
Música 
Vanessa Garde