LUZ DE TODOS. Només el poble il·lumina el poble

Fitxa tabs

Sinopsi

El documental aborda la importància de la cooperació entre cooperatives i comunitats de banda i banda de l'oceà, per posar en marxa un programa per a la generació d'energia elèctrica amb l'objectiu de proporcionar un servei digne, mediambiental sostenible i econòmicament accessible per a tots els habitants de comunitats aïllades de regió occidental de Guatemala. (eina.unizar.es)

Sobre la pel·lícula

“Luz de Todos', un projecte de cooperativisme i solidaritat internacional

Luz de Todos és un projecte de cooperativisme i solidaritat internacional per construir una mini-hidroelèctrica al poble guatemalenc de San Pablo de Tacaná. És el primer projecte mesoamericà de transició energètica i cap a un ús d'energies renovables i de propietat comunitària que hem finançat des de Coop57. Ha estat possible gràcies a la confiança de 164 persones i algunes entitats, que han participat amb avals mancomunats i contribuint a un fons de garantia que ha recollit 268.800 euros.

Des d'aquesta primavera, Coop57 té una connexió especial amb l’oceà Pacífic. A través del projecte de suport mutu i autogestió comunitària "Luz de Todos", la cooperativa té un vincle amb el poble de San Pablo de Tacaná i el seu projecte de recuperació de la xarxa elèctrica de mans de la gestió privada. Coop57 Catalunya ha contribuït a finançar la instal·lació d'una mini central hidroelèctrica al riu Coatán, que neix a terres guatemalenques i desemboca a territori mexicà. El préstec, de 250.000 euros, s'ha fet a la Fundació L'Olivera perquè s'apliqui al projecte de la Hidroeléctrica San Pablo, gestionada per la comunitat.

Aquesta iniciativa l'han impulsada les habitants de San Pablo de Tacaná en aliança amb el Centro Autogestionario Solidaridad Área Latina (CASAL), L'Olivera, Aiguasol, Tàndem Social i FETS. Juntes volen garantir el subministrament elèctric a tota la població, víctima dels abusos dels poders econòmics i transnacionals que s'han apropiat de la producció d'energia al seu territori. Permetrà recuperar de mans privades la gestió del servei d'electricitat i assegurar l'accés a llum sense talls per aquesta comunitat. Gràcies als avals recollits, el projecte ja està en marxa i les obres avancen a bon ritme. Us animem a seguir el "Diario del proyecto" a la seva pàgina web. 

Recuperar la gestió comunal dels béns comuns

El projecte busca la generació d'energia neta que permetrà a aquesta comunitat i comunitats veïnes ser autosuficients energèticament. Té un cost total de 393.650 euros. Per poder finançar-lo, la Municipalidad de Tacaná aportarà 50.000 euros i la comunitat de San Pablo aportarà 93.650 euros en mà d'obra y construccions. D'altra banda, el préstec de Coop57 es retornarà en deu anys, amb dos anys de carència i vuit anys de retorn del capital.

El poble guatemalenc de San Pablo de Tacaná, a gairebé 3.000 metres d'altura aprop del volcà Tacaná, acull una comunitat de 170 famílies de la comunitat maya mam repartides en unes llomes empinades cobertes de terrasses i bosc. És una de les comunitats indígenes de Guatemala, el país d'Amèrica Llatina amb major percentatge de població originària -el 65% dels 15,5 milions d'habitants. Lamentablement, també és el país amb la més alta taxa de violència i assassinats contra pobles indígenes.

Actualment San Pablo de Tacaná no compta amb servei d'energia elèctrica. Després de cobraments injustificats per part de l'empresa distribuidora i quotes pràcticament impagables per a gran part de la població i després d'anys de conflicte, la distribuidora va decidir tallar el subministrament. La mini central hidroelèctrica serà propietat de la comunitat de San Pablo mitjançant accions i serà administrada a través de la Societat Anònima que han conformat per poder generar, transportar i comercialitzar energia elèctrica. Aquesta societat està registrada davant l'ens tributari guatemalenc, tal com estableixen les lleis del país.

L'any1998 Unión Fenosa va guanyar el concurs per a la privatització del servei elèctric de Guatemala. Va ser una època de grans conflictes. L'any 2004 la Corte de Constitucionalidad del país va advertir que estava fent cobraments injustificats i va dictaminar que havia de retornar vora 200 milions d'euros a les usuàries. La població, davant dels abusos d'aquesta transnacional, es van organitzar per deixar de pagar els rebuts de la llum pels cobraments il·legals i els talls constants del subministrament. En aquests conflictes, hi va haver més d'onze assassinats de líders camperols. Fenosa abandona Guatemala el 2012, però els conflictes continuen amb  ENERGUATE, que heretà la distribució amb la mateixa estructura. El maig de l'any 2018, tallen el servei de llum a la comunitat de San Pablo, que ha instal·lat un generador dièsel provisional per proporcionar al veïnat unes hores de llum al dia.

https://coop57.coop/ca/noticia/luz-de-todos-un-projecte-de-cooperativisme-i-solidaritat-internacional

Tipus de sessió: 
Presencial

Sessions presencials programades

divendres 19 abr. - 19.00
Sala: 
Sala 2

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Carlos Castro
Durada 
30 min
País 
Espanya
Guatemala
Gènere 
Documental
Producció 
Lazlo Topanich Films i Contrast