NO SOY TU NEGRO

Títol original 
I AM NOT YOUR NEGRO
Títol en castellà 
NO SOY TU NEGRO

I am not your negro - Trailer subtitulado en español (HD)

Fitxa tabs

Sinopsi

A través de les paraules de l'escriptor i activista afroamericà James Baldwin i la seva obra Remember This House, coneixem un dels grans problemes de la societat americana: el conflicte racial entre la població blanca i la població negra. A través de les vides, i posteriors assassinats, de tres amics íntims de l'autor, Martin Luther King Jr., Medgar Evers i Malcolm X, el documental aporta una visió genuïna sobre el racisme en aquest país. Un problema social i polític forma part de la història nord-americana, però també és una preocupació actual. (sensacine.com)

Premis i seleccions

Premis BAFTA 2018

Premi BAFTA de Cinema al millor documental

Festival Internacional de Cinema de Berlín 2017

Premi Panorama del públic al millor documental

Menció especial Premi del jurat ecumènic

Premis Black Film Critics Circle 2016

Menció especial

Festival Internacional de Cinema de Chicago 2016

Premi del públic al millor documental

Premis César, França 2018

Premi César al millor documental

Festival de cinema DocAviv 2017

Menció d’honor a la millor pel·lícula Internacional

Premis del Cercle de Crítics de Cinema de Dublín 2017

Premi al millor documental

Empire Awards, Regne Unit 2018

Premi Empire al millor documental

Premis Golden Trailer 2017

Tràiler d’or al millor documental i Premi Don LaFontaine

Festival Internacional de Cinema Hamptons 2016

Premi del públic al millor documental

Associació documental internacional 2016

Premi al Reconeixement Creatiu al millor guió

Festival Internacional de Cinema de Dublín Jameson 2017

Premi DFCC al millor documental
Premis del Cercle de Crítics de Londres 2018
Premi ALFS al documental de l’any

Premis de l'Associació de Crítics de Cinema de Los Angeles 2016

Premi LAFCA a la millor pel·lícula documental / no ficció

Festival de Cinema de la Ciutat de Luxemburg 2017

Premi al millor documental

Festival de Films de Filadèlfia 2016

Premi del públic a la millor interpretació i Premi del jurat al millor documental

Festival Internacional de Cinema de Portland 2017

Premi del públic al millor documental

Cercle de Crítics de Cinema de San Francisco 2016

Guanyador Premi SFFCC al millor documental

Premis de la Associació de Crítics del Sud-est de l'any 2016

Premi  SEFCA al millor documental

Associació de Crítics de Cinema de St. Louis, EUA 2016

Premi  SLFCA a la millor pel·lícula documental

Festival de Cinema Documental de Tessalònica 2017

Premi Amnistia Internacional

Festival Internacional de Cinema de Toronto 2016

Premi People's Choice

Traverse City Film Festival 2017

Gran Premi Fundadors

 

I moltes nominacions

Crítica

‘I am not your negro’: Black movies matte

I’m not your negro és, sens dubte, la pel·lícula que de manera més incisiva i precisa parla del Black Lives Matter. També, per tant, de l’"Amèrica de Trump". Però no de la que comença amb ell –qui sap com acabarà– sinó de la que ha desembocat en l'elecció del psicòpata ataronjat a la presidència del país. D'uns Estats Units alienats per una allau d'imatges de desconnexió (amb la telerealitat com a última perversió) que han anat treballant una imposició del desconeixement i la superficialitat com a norma, una estratègia vehicular del viratge cap a la ultradreta que viu Occident en l'actualitat. Uns Estats Units amb un racisme sistèmic que ningú vol o sap assumir. Uns Estats Units de Trump que ho són perquè abans han estat els Estats Units de Michael Brown, Eric Garner, Trayvon Martin, de l'#OscarSoWhite. I de tot això i més parla I'm not your negro, amb esperit vehement i discurs reflexiu.

Només que les paraules que escoltem en l'excel·lent documental de Raoul Peck no provenen de discursos elaborats el 2017, sinó d'una carta escrita el 1979 per l'escriptor James Baldwin. "La Història no és el passat, és el present. Som la nostra Història", afirma Baldwin en un dels diversos talls que veiem a la pel·lícula dels seus mítings en fòrums universitaris i que ressonen encara avui com poderosos timbrassos de despertador. En aquesta frase trobem la sinopsi  atomitzada de I’m not your negro, un exhaustiu treball de documentació i escriptura cinematogràfica que pren com a espina dorsal la carta que Baldwin va escriure al seu agent literari el 1979, en què li relatava què el va portar a voler emprendre una titànica i dolorosa tasca, a mig camí entre allò profètic i allò exorcitzant: narrar les vides truncades de Martin Luther King, Malcon X i Medgar Evers. Un llibre que, finalment, quedaria inconclús amb la mort de Baldwin, però la sola gènesi del qual ja contindria tota l'obra per escriure. Allunyat de l'arrel religiosa de Luther King i Malcom X, Baldwin formava part d'una minoria laica i postmoderna dins de la seva pròpia minoria, abordant el problema racial des de la seva intel·lectualitat. D'aquí l'aire malenconiós i sensible que impregna la seva figura, la d'un escriptor, assagista, poeta i activista majúscul i tan preclar que malgrat tot, afirma des de la més absoluta comprensió centrífuga de l'ésser humà: "No puc ser pessimista, perquè estic viu. Ser pessimista vol dir que has acceptat que la vida humana és un assumpte acadèmic". És en la recuperació, honesta i profunda, de la figura de Baldwin, on I’m not your negro es fa també imprescindible.

En els primers compassos de I’m not your negro, un enregistrament de televisió ens mostra com el presentador Dick Cavett recrimina a Baldwin que els negres no siguin més optimistes amb el seu futur quan ja hi havia, el 1968, "negres en tots els àmbits de la societat nord-americana" (política, esports, cultura...). A aquesta pregunta, i en ressonància amb la resposta de Baldwin, el cineasta haitià Raoul Peck contraposa imatges filmades 49 anys després: de les revoltes de Ferguson a les diferents mostres de violència policial, quan no assassinat, contra la població afroamericana. En aquest joc de miralls, que aprofundeix en els fonaments invisibles, i no obstant això a plena vista, que perpetuen el racisme en el sistema nord-americà (amb parada especial en el paper de Hollywood, pel seu abast de masses) es mou I’m not your negro, il·lustrant les paraules de Baldwin al mateix temps que les pensa i les posa en relació. Un exercici profundament cinematogràfic (és a dir, de muntatge), en el qual Peck es val a més de la narració ferma i nocturna de Samuel L. Jackson per equilibrar una de les pel·lícules més rellevants de l'any.

El millor: tot

El pitjor: que surts amb ganes de seguir llegint Baldwin i a Espanya està tot descatalogat

Alberto Lechuga – sensacine.com

Sala: 
CineBaix Sala 4
CineBaix Sala 4

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Raoul Peck (novel·la: James Baldwin)
Fotografia 
Henry Adebonojo
Bill Ross IV
Turner Ross
País 
Bèlgica
Estats Units
França
Suïssa
Gènere 
Documental
Producció 
Velvet Films
Música 
Aleksey Aygi
Secció de La Mostra