O los tres o ninguno

Títol original 
Nous trois ou rien
Títol en castellà 
O los tres o ninguno

Trailer de O los tres o ninguno (Nous trois ou rien) subtitulado en español (HD)

Llengües Francès,, àrab i alemany, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Nascut en un petit poble al sud de l'Iran, en Kheiron ens relata el destí excepcional dels seus pares, Hibat i Fereshteh, dos joves d'optimisme irreductible, a través d'una comèdia amb aires de conte universal, que aborda temes com l'amor familiar, l’entrega i l'ideal de vida en comú (labutaca.net)

Crítica

Història d’allò nostre

Llargmetratge autobiogràfic (abans dels títols de crèdit finals ens mostren els veritables rostres de tots els integrants i participants d'aquesta odissea familiar), O los tres o ninguno transita, com els seus personatges, des de l’Iran de finals dels anys 70 fins al París de fa quatre dies, pels més diversos gèneres. Lògic: la vida és una successió de rialles i llàgrimes, i aquest és un film que és un tros de la vida de la família del guionista, director i actor principal (encarnant el seu pare).

Prima aquest to lleuger, fins i tot quan la tortura, el terrorisme i la mort fan acte de presència en la trama. Dividida en tres parts ben diferenciades, la pel·lícula comença en un Iran pre-Jomeini on se succeeixen una sèrie d'acudits carceraris i gags recurrents (l'amic cleptòman especialitzat en roba) sempre atents a suavitzar les pallisses de guardians o la descripció simplista de la història del país. És un segment, que segueix amb la sortida de la tancada i el de la lluita clandestina, que recorda molt el Roberto Benigni director/actor cinematogràfic, menys bavós i autocomplaent que en el cas del responsable de La vida es bella. La part central del film és la de la fugida i el registre genèric, que canvia cap al cinema de fugides, concretament al de les fugides de l'Alemanya Oriental a l'Occidental. El director i protagonista segueix utilitzant el referent italià: aquesta parella amb nen anant a l'aventura es diria que surt d'alguna comèdia de Mario Monicelli o Alberto Sordi (la vomitada del nadó és un instant de pura comèdia mediterrània, sens dubte).

El tercer tram d'aquestes amables memòries familiars, i declaració d'amor d'un fill cap als seus pares (i avis), és la que ja passa a França i aquí el model és francès, és el de Laurent Cantet o el de Bertrand Tavernier de Hoy empieza todo, una crònica social voluntariosa i optimista sobre emigrants, barris conflictius i aquesta èpica de bon rotllo banlieu que hem vist molt sovint en la producció del nostre país veí (La profesora de historia, per exemple). Potser són massa referències i estils per a una sola pel·lícula, i és cert que no sempre acaba de funcionar tot (aquesta part final no és gaire memorable, la veritat), però hi ha alguna cosa que redimeix el film dels seus punts febles: la seva sinceritat i la seva demostració d'afecte.

A favor: aquest humor berlanguià a la presó de Teheran.

En contra: la part que passa a França.

Marcos Gandía – Sensacine

Tipus de sessió: 
Online

Sessions online programades: 

divendres 20 nov. a dilluns 30 nov.

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Kheiron
Fotografia 
Jean-François Hensgens
Intèrprets 
Kheiron
Leïla Bekhti
Gérard Darmon
Zabou Breitman
Alexandre Astier
Kyan Khojandi
Arsène Mosca
Jonathan Cohen
Durada 
102 min
País 
França
Gènere 
Comèdia
basada en fets reals
Secció de La Mostra